Als je wilt uitgeven – echt alles uit de kast wilt halen – wat koop je dan? Of het nu gaat om het bestellen van een extra plak kaas op een hamburger of een upgrade naar de eerste klas op een internationale vlucht, de mogelijkheid om jezelf te verwennen is soms de prijs waard. Maar, tegen welke prijs? Als je zoveel geld had, hoe ver zou je dan gaan om de duurste dingen ter wereld te ervaren?

Daartoe hebben we deze lijst samengesteld van de duurste dingen ter wereld. Van een prijzig kruid tot een ongelooflijk dure parkeerplek, waar mensen voor kiezen om hun geld in te zetten kan je zomaar verrassen.

Het duurste onroerend goed is een parkeerplaats!

Monaco, een klein Frans land dat al lang bekend staat om zijn luxe uitingen, staat nog steeds bovenaan de wereldmarkt voor onroerend goed, met prijzen die oplopen tot 4,942 euro per vierkante meter. Hoewel je zou verwachten dat je een flink bedrag moet betalen om aan de Franse Rivièra te wonen, is er eigenlijk één plek waar het onroerend goed veel duurder is: een parkeerplaats in Hong Kong.

In 2021 werd een enkele parkeerplaats op het terrein van een ultra-luxe ontwikkeling in Hong Kong verkocht voor maar liefst € 1 miljoen. De gemiddelde parkeerplaats is in Hong Kong ongeveer 12 vierkante meter en dat maakt de plek tot het duurste onroerend goed ter wereld.

Het duurste juweel is een kroonjuweel

Koh-i-Noor diamond, crown

bron: TIM GRAHAM PHOTO LIBRARY/GETTY IMAGES

De 105-karaats Koh-i-Noor diamant maakt deel uit van een kroon die gemaakt is voor de Britse koningin Elizabeth, de koningin-moeder, en is volgens een rapport getaxeerd op €556 miljoen. Hij werd gedolven in India en tijdens de koloniale periode dwongen de Britten de prins die hem bezat om hem aan hen te geven, samen met het opgeven van zijn aanspraak op de Punjabi-troon. Sinds de dood van koningin Elizabeth II eist de Indiase regering dat de diamant aan hen wordt teruggegeven. De Britse koninklijke familie komt ook aan bod in onze volgende rubriek.

Het duurste huis is (geen verrassing) een paleis

Het duurste huis ter wereld is eigenlijk een paleis – Buckingham Palace, om precies te zijn. Dit op € 6 miljard geschatte Londense huis dient als residentie van de Britse koninklijke familie en doet tevens dienst als toeristische bestemming. Buckingham Palace heeft 775 kamers, waaronder 19 staatsievertrekken die dienen als publieke vertrekken waar de vorst zijn onderdanen en bezoekende hoogwaardigheidsbekleders ontvangt. Daarnaast zijn er in het hele paleis 188 personeelskamers, 92 kantoren, 78 badkamers en 52 koninklijke en gastenkamers. Buckingham palace is ook een van de grootste huizen ter wereld.

Duurste schilderij ooit verkocht (niet de Mona Lisa)

Of het nu een kinderschilderij is of een landschap van een plaatselijke ambachtsman, heb je de drang om kunstwerken in je huis op te hangen? Hoewel het duurste schilderij aan je muren misschien niet van museumkwaliteit is (maar als het dat wel is, goed voor jou), zijn er verzamelaars die bijna elke prijs willen betalen voor een schilderij dat ze bewonderen. Hier is het bewijs: De duurste schilderijaankoop ooit vond plaats in 2016 toen de Saoedische prins Badr bin Abdullah Al Saud 424 miljoen euro betaalde voor “Salvator Mundi” van Leonardo da Vinci. Het olieverfschilderij is een weergave van Jezus Christus die een bol in de ene hand houdt en met de andere hand het kruisteken maakt. Het schilderij wordt nu geschat op €469 miljoen.

Het duurste schilderij is de Mona Lisa, geschat op ongeveer 847 miljoen euro na inflatiecorrectie. Volgens de Franse wet kan het niet worden gekocht of verkocht.

Duurste auto: Er zijn er maar twee gemaakt

1955 Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe

De duurste auto die ooit werd gekocht bracht op een veiling in mei 2022 maar liefst 135 miljoen euro op – en hij was niet eens nieuw. De 1955 Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé, genoemd naar zijn ontwerper Rudolf Uhlenhaut, was slechts één van de twee dergelijke voertuigen die door de luxe automaker werden geproduceerd. De supersnelle auto haalde naar verluidt snelheden tot 299 kilometer per uur, wat midden jaren vijftig een zeldzame prestatie was. De tweeling van de geveilde auto is nog steeds eigendom van Mercedes-Benz en blijft tentoongesteld in het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart. Het feit dat de laatste waarschijnlijk niet te koop komt, droeg bij aan de torenhoge veilingprijs van de eerste.

Duurste privéjet is zeer presidentieel

Technisch gezien is Air Force One de radioroepnaam voor elk vliegtuig waarin de Amerikaanse president zich toevallig bevindt. Maar in werkelijkheid zijn er twee specifieke blauw-witte Boeing 747’s aangewezen voor Air Force One en die worden beschouwd als de duurste jets ter wereld. Boeing is bezig twee nieuwe vervangers te leveren aan de Amerikaanse luchtmacht en de kosten zullen naar verwachting ongeveer 4 miljard euro bedragen voor de kosten van de vliegtuigen en de aanpassingswerkzaamheden. (Onder de aanpassingen: het toevoegen van kantoren, vergaderzalen, een communicatiecentrum en een medische faciliteit).

Dat bedrag omvat echter niet het testen van de vliegtuigen, de bouw van nieuwe hangars op de Joint Base Andrews buiten Washington D.C. en de instructieboeken voor de vliegtuigen, die alleen al 79 miljoen euro kosten! DefenseOne heeft geschat dat de hele klus € 5 miljard kost. De nieuwe 747’s worden naar verwachting in september 2026 geleverd en gaan ongeveer 30 jaar mee.

De huidige Air Force One wordt op websites vaak genoemd als ‘s werelds duurste vliegtuig, met € 621 miljoen. Maar omdat die prijs gold voor twee jets (die in 1990 werden aangeschaft en nog steeds in gebruik zijn) kunnen we niet zeggen dat het accuraat is. De huidige houder van ‘s werelds duurste vliegtuig is de Airbus A340-300, eigendom van de Russische miljardair Alisher Usmanov. De prijs ervan wordt geschat op €330-500 miljoen.

Duurste specerij staat bekend om zijn kleur

Saffraan is een specerij met een van de meest complexe smaakprofielen ter wereld. Het is zoet en onmiskenbaar bloemig, verankerd door een complexe aardsheid die in het smaakprofiel doorklinkt. Saffraan is ook opmerkelijk duur: 1 pond (453 gram) kost minstens 4,707 euro. Saffraan wordt met de hand verzameld uit krokusbloemen, die elk jaar in de herfst slechts zes weken bloeien. De oranjerode draden uit de bloemen van meer dan 170.000 krokusplanten moeten voorzichtig worden geoogst om 1 pond saffraan te produceren.

Duurste ding ter wereld is niet van deze wereld

Guinness World Records zegt dat het duurste wat ooit gemaakt is het Internationale Ruimtestation was, dat €141 miljard kostte om te ontwerpen en te bouwen, volgens USA Today. Het duurde 12 jaar om dit permanent bewoonde ruimtestation te voltooien en het heeft astronauten en bezoekers uit 18 landen gehuisvest en sinds 2000 duizenden experimenten uitgevoerd.

Leave a Comment