Als je wel eens een online game speelt, ben je een van de miljoenen spelers wereldwijd. Dat is leuk en uitdagend, maar er kleven ook wat risico’s aan. Om optimaal te kunnen genieten van het online gamen, volgen hier enkele tips om dat verstandig en veilig te doen.

Houd je in-game aankopen in bedwang

playstation-game-controllers

Wees voorzichtig met online transacties en aankopen. Bij online aankopen van in game-items en virtuele valuta kan namelijk oplichting in het spel zijn. Koop alleen van legale bronnen. En let zeker bij online gokken erop dat je speelt bij een van de legale online casino’s in Nederland. Let ook op je uitgavenpatroon. Net als bij pinnen zijn digitale in-game aankopen tricky, omdat je je minder bewust bent van de waarde ervan en het soms hebt uitgegeven voordat je het doorhebt. Stel limieten in, om onverwachte kosten te voorkomen.

Zorg voor een dichtgetimmerd online profiel

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: bescherm je persoonlijke gegevens online altijd en overal zo goed mogelijk. Deel nooit persoonlijke gegevens, zoals je adres, telefoonnummer, financiële gegevens, met vreemden. Bijvoorbeeld in de chat met een speler die je helemaal niet kent. En dat je een sterk wachtwoord moet gebruiken, een unieke per gamingaccount, dat je regelmatig verandert, liefst samen laat stellen door een wachtwoordgenerator, met 2-staps verificatie (2FA) en opgeslagen in een passwordmanager, hoeven we je natuurlijk ook niet te vertellen. Veel gameplatforms bieden 2FA aan, wat een extra beveiligingslaag toevoegt aan je account. Maak hier gebruik van! Laat ook altijd alle beveiligings- en andere updates door je computersystemen doet en zorg dat je alle vrijgegeven updates en patches gebruikt. Zo zijn niet alleen je games altijd up-to-date, maar is de beveiliging ervan dat ook.

Houd je aan de in-game-gedragsetiquette

moderne-game-room-toekomst

Wees een gerespecteerd speler. Behandel andere spelers met respect, bezig geen beledigende taal, doe niet mee aan online pesten. En: cheat niet. Dit kan de game-ervaring van anderen bederven en ertoe leiden dat jij uit de game wordt verbannen. Wees je ook altijd bewust van wat je zegt tijdens voice-chats. En meld ongepast gedrag van andere spelers aan de game beheerders of platform beheerders.

Pas op dat je niet gameverslaafd wordt

Je verliest je makkelijk in een game online. Spellen kunnen bovendien eindeloos lang duren. Om te voorkomen dat je verstrikt raakt in een web en je dagelijkse dingen laat verslonzen, kun je ervoor kiezen je speeltijd te (laten) beheren. Stel speeltijdlimieten in en herken een potentiële gameverslaving op tijd. Zoek in het laatste geval professionele hulp. Dus als je merkt dat het gamen je dagelijkse leven, zoals school of werk, negatief beïnvloedt.

Leave a Comment