Wie denkt een nieuwbouwwoning na de oplevering ervan direct te kunnen betrekken heeft het mis; er moet vaak nog veel gebeuren. Denk aan het leggen van de vloer, mogelijk voorafgegaan door het egaliseren van de ondervloer. Ook het plaatsen van de keuken en het aansluiten van het sanitair op de leidingen in de badkamer kan onderdeel zijn van deze periode van klussen. Datzelfde geldt voor de verdere afwerking van de wanden in een nieuwbouwwoning. Hierbij heb je de keuze uit het stucen en behangen ervan. Denk hierbij niet aan fotobehang, maar aan sterk 200 grams glasweefsel- of bijvoorbeeld glasvliesbehang. Je kunt dit behang online kopen en na het egaliseren van de wanden direct aanbrengen. De keuze voor behang biedt verschillende voordelen ten opzichte van het laten stucen van een wand.

Voordelen van de keuze voor sterk glasvliesbehang

groene-planten-behang-woonkamer

In de eerste maanden tot zelfs jaren na de oplevering van een nieuwbouwwoning zal deze werken. Het werken van een woning uit zich in de scheuren die kunnen ontstaan rond de naden van wanden. Zou je voor het stucen van wanden kiezen, dan loop je het risico dat deze scheuren zichtbaar zijn in het stucwerk. Het herstel daarvan is niet eenvoudig. Door te kiezen voor het gebruik van glasweefsel- of bijvoorbeeld glasvlies behang is de kans op scheuren veel kleiner. Het behang is dermate sterk en flexibel, dat het enigszins meebeweegt met het werken van de woning. Het behang zelf zal hierdoor niet worden aangetast. Net als bij het laten stucen van wanden is het ook bij het behangen ervan mogelijk om een textuur op de wand aan te brengen. Dit geeft wanden een chique, luxueuze uitstraling.

Kans op beschadigingen aan glasvliesbehang kleiner

Van nature is stucwerk relatief zwak. Het maakt dat er kleine krassen en deuken in het stucwerk kunnen ontstaan, als je kind bijvoorbeeld met speelgoed tegen de wand stoot. Immers, bij stucwerk wordt er een dunne laag gips op de betonnen muren van de woning aangebracht. Bij het gebruik van glasvliesbehang is die kans kleiner, omdat het behang direct op het beton geplakt wordt. Let op, dit geldt niet wanneer het om glasvliesbehang op een tussenmuur van GIBO-blokken gaat. Dan loop je een vergelijkbaar risico op krassen en beschadigingen.

Behang op wanden eenvoudig af te werken

Nadat het behang op de wanden van je nieuwbouwwoning aangebracht is, kun je dit eenvoudig verder afwerken. Laat het behang bijvoorbeeld verven, of kies voor een fotobehang over de basislaag van glasvliesbehang.

Leave a Comment