Nu je hier toch bent, weet je vast al precies waarom mid century of vintage meubelen het beste zijn om in huis te hebben, maar misschien twijfel je nog of ben je nieuw met vintage meubels. Er zijn zoveel redenen waarom wij dol zijn op vintage meubels, maar hier is onze top 10.

Vintage meubels zien er geweldig uit

Het lijdt geen twijfel dat de strakke lijnen van vintage meubels er strak uitzien en die echte Scandinavische look hebben die nu in de mode is. Maar laten we de mode even vergeten; de strakke lijnen geven elke kamer een moderne vintage uitstraling, vooral als ze van echt teakhout zijn. Ze zien er geweldig uit en je zult jaloers zijn op je vrienden.

Vintage meubelen zijn ethisch verantwoord

Vintage meubelen zijn al op de planeet, dus waarom zou je nieuwe kopen als je iets uit vervlogen jaren kunt hergebruiken? Platte moderne meubels worden voornamelijk in het buitenland gemaakt en ingevlogen, wat vervuiling veroorzaakt tijdens het productieproces en het transport. Kies voor vintage meubelen voor een duurzamere keuze en hopelijk geef je, als je ze bij een liefdadigheidswinkel koopt, ook nog aan een goed doel.

Vintage meubels zijn (meestal) goed gemaakt

Giorgetti Gallery set met tweezitsbank en fauteuil

Vintage meubels zoals vintage stoelen bijvoorbeeld zijn normaal gesproken erg goed gemaakt, met ambachtslieden die een hoogwaardige afwerking creëren met details zoals duifstaartverbindingen, pianoscharnieren en het gebruik van massief hout. Meubels worden over het algemeen niet meer op deze manier gemaakt, omdat we als natie goedkopere prijzen eisen, wat resulteert in het afsnijden van hoeken, fineerafwerkingen en goedkopere materialen. Natuurlijk moet je op zoek gaan naar stukken die de tand des tijds hebben doorstaan en ze blijven onderhouden zodat ze nog langer meegaan.

Vintage meubels zijn een investering

Als je goed koopt en goed voor je meubels zorgt, is er geen reden waarom ze hun waarde niet zouden behouden of zelfs in prijs zouden stijgen. Als je bij een moderne winkel koopt, krijg je waarschijnlijk niet eens je geld terug als je besluit te verkopen. Kijk uit naar designernamen, massief teak in plaats van fineer en interessante, goed uitziende details zoals poten en handgrepen. In de tijd dat ze gemaakt werden, werden ze niet in massa geproduceerd, waardoor veel stukken zeldzamer en dus ook meer waard zijn.

Vintage meubelen zijn uniek

Waar ik persoonlijk van houd is dat mijn huis uniek is, omdat ik heb gekozen voor interessante stukken die zijn ontworpen in de jaren 1950-1970. Ik wil niet dat mijn huis eruitziet als een moderne catalogus.

Vintage meubels zijn herbruikbaar

Vintage dansend rek

Als je er iets op laat vallen (de hemel verhoede het!) kunnen vintage meubels hersteld worden. Er zijn producten te koop om krassen te bedekken bij teak, maar je kunt ook goed gemaakte houten meubels schuren om ze een nieuw leven te geven. Dat kun je niet doen met in massa geproduceerde platte meubels!

Vintage meubels (kunnen) betaalbaar zijn

OK, sommige vintage meubels kunnen prijzig zijn, maar als je ze vergelijkt met moderne kwaliteitsmeubels zijn de oudere versies zeker betaalbaarder.

Vintage meubels zijn robuust

Onlangs verhuisd? Vintage meubels zijn robuust en kunnen worden verplaatst zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze in stukken vallen – maar je moet natuurlijk wel voorzichtig zijn, want je wilt geen krassen maken!

Vintage meubels kunnen een nieuwe bestemming krijgen

vintage-stoel.jpg

Als je oude meubels niet meer te repareren zijn, dan kun je ze op zijn minst verven. Echt hout kan worden opgeschuurd en geverfd, wat met gelamineerde goedkope moderne stukken niet kan.

Vintage meubels zijn nostalgisch

Ik hou ervan als stukken in mijn huis me aan mijn familie doen denken en veel van onze meubels zijn ooit van dierbaren geweest die ons zijn voorgegaan. Dit geeft ons een gevoel van nostalgie waar we blij van worden.

Leave a Comment