In de zomer van 2004 kreeg René van der Zel een geniaal idee: hij besloot om zijn eigen bedrijf in sportvoeding en voedingssupplementen te beginnen. Van der Zel was afgestudeerd als elektrotechnisch ingenieur en had een goedbetaalde baan bij een energiebedrijf. Hij trainde vaak omdat bodybuilding zijn favoriete sport was. Via een vriend ontdekte hij in Duitsland eiwitshakes die hem heel goed bevielen. Kreeg hij er voorheen altijd maag- en darmproblemen van, nu was dat niet het geval. Al snel reed René van der Zel regelmatig naar Duitsland om voor zichzelf en ook voor steeds meer vrienden en bekenden de shakes te kopen. Hij speelde toen al met het idee om een bedrijf op te zetten en de verkoop in eigen hand te nemen.

Een hekel aan vergaderen

René van der Zel had bij het energiebedrijf waar hij na zijn opleiding ging werken en een aantal promoties gemaakt. Dat zorgde ervoor dat hij voornamelijk nog achter zijn bureau zat. Ging hij in zijn beginjaren nog wel eens naar een klus buiten, een transformatorhuisje herstellen bijvoorbeeld, nu was dat er niet meer bij. Zijn agenda stond vol met afspraken voor vergaderingen. Vergaderingen die volgens hem nergens over gingen. Ze werden gehouden omdat ze in de agenda stonden. De aanwezigen zaten er alleen maar om te praten over zaken die je veel sneller en makkelijker op kon lossen door er gewoon pragmatisch mee om te gaan. Dit ging hij niet tot zijn pensioen volhouden, zo wist René van der Zel toen al zeker.

Een bizar voorval: reed zijn BMW Cabri total loss

Voordat René van der Zel zijn plannen om zijn eigen bedrijf te starten concreet maakte overkwam hem in 2003 een bizar voorval. Hij kocht een tweedehands BMW Cabrio. Toen hij daar een rit mee maakte en wat overmoedig werd ging het mis. Hij reed de auto total loss tegen een lantaarnpaal. Gelukkig kwam hij er zelf zonder ernstige verwondingen vanaf. Het zette hem wel aan het denken, want hoe ging hij de investering voor zijn auto terugverdienen? Tijdens een dagje op het strand viel het kwartje: Van der Zel besloot zijn eigen bedrijf te beginnen in voedingssupplementen en sportdrankjes. En de naam had hij ook al: XXL Nutrition. Het bedrijf startte in 2004. Van der Zel was van mening dat er in Nederland tot dan geen goede supplementen voor sporters te koop waren. Een gat in de markt dus.

De snelle groei van XXL Nutrition

XXL Nutrition was vrijwel meteen een succes. Al een jaar na de start, in 2005, werd er extra personeel aangenomen en verhuisde het bedrijf van een garage in Helmond naar een echt bedrijfspand in Deurne, waar in 2022 een flink stuk aangebouwd werd omdat het te klein was geworden. Ging het in het begin alleen nog om supplementen voor krachtsporters en wielrenners, vandaag de dag maakt het bedrijf voedingssupplementen voor elke sporter. Het assortiment omvat inmiddels zo’n 700 producten die grotendeels in eigen beheer worden gemaakt. Anno nu is René van der Zel met zijn bedrijf ook actief in België en Duitsland en wordt er gekeken naar verdere uitbreiding van de omzet via online verkoop en wellicht ook fysiek in andere landen in en buiten de EU.

Miljoenenbedrijf

Zo’n 20 jaar na de start van zijn bedrijf kan René van der Zel met trots constateren dat hij een succesvol ondernemer is. Over 2022 behaalde het bedrijf een winst van zo’n 5 miljoen euro. Dit geld wordt deels besteed aan investeringen in de onderneming. Maar het zal niemand verbazen dat de directeur er dankzij dit succes een luxe leven op na kan houden.

Het totale geschatte vermogen van René van der Zel ligt rond de 25 miljoen!

Verkoop in supermarkten

De omzet van het bedrijf van René van der Zel is niet alleen afhankelijk van online verkoop. Wie een Jumbo supermarkt binnenstapt vindt daar ook zijn producten. Andere supermarkten zoals Vomar, PLUS, Spar en Poiesz zullen snel volgen. Steeds meer mensen willen gezond eten en leven en ruilen massaal de koolhydraten in voor gezonde eiwitten. Daarnaast is XXL Nutrition ‘hofleverancier’ van grote voetbalclubs als VVV, PSV en FC Utrecht. De reden waarom zij bij Van der Zel uitkomen is volgens hem simpel: er is nauwelijks concurrentie zowel in Nederland als in België. Ook op festivals vind je vrijwel altijd een ‘Proteïn Bar’ waar drankjes worden verkocht uit het bedrijf van René.

Overnamebod afgeslagen

Het succes van zijn bedrijf valt ook op bij investeerders. René van der Zel kreeg al eens een overnamebod. Daar zou zo’n 50 miljoen euro mee gemoeid zijn. Maar hij heeft het bod vriendelijk maar beslist afgewezen. Van der Zel zit volgens eigen zeggen niet te wachten op ‘een zak geld’. Hij wil liever eigen baas blijven dan dat de investeerder over zijn schouder meekijkt of er wel genoeg winst wordt gemaakt.

Autoverzameling

De BMW Cabrio die René van der Zel in 2003 total loss reed was niet zomaar een aanschaf. Van der Zel houdt van mooie auto’s. Nu hij het zich kan veroorloven heeft hij dan ook inmiddels een indrukwekkende verzameling luxebolides. Die staan allemaal in de garage onder het kantoor van XXL Nutrition in Deurne. Wie daar een kijkje gaat nemen kijkt zijn ogen uit. Zo staat er onder meer een Lamborghini Aventador SVJ, een wagen met een boekwaarde van 630.000 euro en een topsnelheid van 350 km/uur. Een stuk goedkoper, maar daarom niet minder indrukwekkend is de Lamborghini Huracán EVO van 175.000 euro. In 2023 kocht René van der Zel een fraaie McLaren 765LT Spide. In de garage staan verder een BMW M3 en een Mercedes AMG C63.

Toekomstplannen

Het bedrijf van René van der Zel draait anno 2023 een omzet van 60 miljoen euro per jaar. Maar dat is zeker niet het eindstation. Van der Zel wil nog groter. Hij wil ook met zijn producten naar de voormalige Nederlandse Antillen, naar China en naar Vietnam. Er zijn volgens hem nog volop mogelijkheden, zeker omdat een groot deel van de producten eigen fabricaten zijn. Voorlopig is de ondernemer dan ook zeker niet van plan om te gaan rentenieren.

Leave a Comment