Overweeg jij de verlichting of schakelmateriaal van jouw huis te automatiseren? Er zijn veel manieren om dit te doen – hier lees je hoe je kunt kiezen wat het beste voor jouw woning is.

Slimme huis verlichting heeft veel aantrekkingskracht. Van het gemak van lichten die automatisch aangaan wanneer je thuiskomt na het werk, tot de veiligheid van lichten die aan en uit gaan om de bezetting te simuleren terwijl je op vakantie bent. Het automatiseren van een enkele lamp is niet al te lastig – vervang gewoon de lamp voor een slimme lamp met ingebouwde Wi-Fi, of sluit je lamp aan op een slimme stekker. Maar wat als je de verlichting van een heel huis wilt automatiseren?

Dat is de uitdaging waar we nu voor staan het samenstellen van een aangesloten verlichtingssysteem dat alles op de beste en slimste manier mogelijk zal maken, is een behoorlijk ontmoedigende taak.

Het goede nieuws is dat we op dit moment genoeg opties hebben, van kleur veranderende Philips Hue LED-lampen tot geautomatiseerde schakelaars en stopcontacten van namen als Lutron en Insteon. Het slechte nieuws is dat die opties betekenen dat we veel moeten uitzoeken om erachter te komen wat de beste optie is.

Daarom kijken we naar de voor- en nadelen van slimme lampen en schakelaars.

Smart lampen

person holding black iphone 4

Onze eerste optie voor een smart home verlichting is om je oude lampen te vervangen met slimme versies die draadloze communicatiemogelijkheden hebben.  Hierdoor kunnen ze rechtstreeks communiceren met je telefoon of tablet, waardoor er geen hub of bedieningsapparaat nodig is. Op kleine schaal is dat soort plug-and-play eenvoud best aantrekkelijk, maar de prijs per lamp heeft de neiging om aan de hoge kant te vallen, waardoor het duur is om op te schalen. Dit is enkel het geval voor smart lampen met veel functionaliteiten. Basismodellen zijn doorgaans een stuk goedkoper.

Veel verkopers bieden een soort starterkit met een meegeleverde bridge of hub. De prijs van deze kits kan variëren – een kit met twee lampen van het ene merk kan €50 kosten, terwijl een Philips Hue-kit met drie lampen al gauw €180 kost.

Voordelen: De installatie is relatief eenvoudig met de lamp wissel en het is gemakkelijk om een ​​lamp indien nodig naar een nieuwe armatuur te verplaatsen. Met veel van de beschikbare opties zijn de kosten voor het opschalen en het toevoegen van verlichting aan je opstelling vrij laag. Als je iets meer uitgeeft, krijg je lampen met veel functies die van kleur veranderen, bewegingen volgen, audio streamen via Bluetooth of ook dienst doen als verbonden camera’s.

Nadelen: de meeste van je smart-bulb-opties zijn A-vormige lampen met standaard E-vormige inschroef voeten, dus als je armaturen iets anders nodig hebben, zoals kandelaar lampen, heb je pech. Als het betreffende armatuur is gekoppeld aan een dimmer in de muur, zal de smart lamp waarschijnlijk flikkeren en zoemen. Ook qua helderheid en kleurtemperatuur is er weinig variatie. En natuurlijk werken de lampen niet als het licht uit is.

Slimme schakelaars

warme-woonkamer

Als je bereid bent je mouwen op te stropen en een beetje aan de bedrading van je huis te sleutelen, kun je je lichtschakelaars vrij gemakkelijk verwisselen voor slimme schakelaars. In plaats van de lamp te automatiseren, automatiseer je de aan/uit-schakelaar zelf en programmeer je wanneer deze moet in- of uitschakelen. Op https://nlshop.se.com/ kun je slimme schakelaars kopen. 

Net als slimme lampen gebruiken de meeste van jouw slimme schakelaar opties Wi-Fi. De meeste slimme schakelaars kosten ergens rond de €50, dus het is een duurdere benadering dan met slimme lampen. Je hebt ook niet zoveel opties als met smart lampen, en je zult ook niet in staat zijn om armaturen te veranderen zonder alles opnieuw te installeren als je besluit een ander licht op te knappen.

Voordelen: Met een slimme schakelaar kun je elke lamp gebruiken die je wilt – perfect als je kieskeurig bent over de licht kwaliteit, of als je armatuur lampen nodig heeft van een bepaalde grootte, vorm of stijl die niet compatibel zijn met smart lampen. In veel gevallen zullen jouw geplande verlichting wijzigingen nog steeds doorgaan, zelfs als de schakelaar is uitgeschakeld.

Nadelen: Installatie is praktischer dan met smart lampen, en je zult het proces moeten herhalen als je de schakelaar naar een ander armatuur wilt verplaatsen. Het opschalen van je systeem is ook niet zo kostenefficiënt als met smart lampen.

Leave a Comment