We weten allemaal dat Nederlandse DJ’s heel populair zijn in binnen- en buitenland. Op de grootste festivals draaien zij en worden toegejuicht door tienduizenden fans. Naast Martin Garrix staan ook Afrojack, Armin van Buren en Don Diablo hoog in ranglijsten van beste DJ’s ter wereld. Dat Martin Garrix met zijn optredens een meer dan goed belegde boterham verdient moge duidelijk zijn.

Zo begon de carrière van Martin Garrix

vermogen martin garrix (1)

Martin Garrix, artiestennaam van Martijn Garretsen, werd in 1996 geboren in Amstelveen. Martin groeide op met zijn jongere zus. Hij begon al op zijn 11e met muziek draaien tijdens familiefeesten en voor vrienden. Hij noemde zich toen DJ Marty. Toen hij DJ Tiësto zag optreden tijdens de Olympische Zomerspelen in Athene wist hij het zeker: hij wilde DJ worden. Martin volgde aanvankelijk het vwo, maar stapte na 4 jaar over naar de Herman Brood Academie. Hier behaalde hij het Mbo-diploma Artiest Popmuziek. In 2012, toen pas 16 jaar oud, tekende hij een platencontract bij Spinnin’ Records en werd zijn eerste plaat uitgebracht. In datzelfde jaar won Garrix de SLAM!FM DJ of the Year Talent Award. Niet lang daarna ontdekte DJ Tiësto hem, in die tijd de populairste DJ van Nederland. Hij mixte een nummer van Christina Aquilera dat op de deluxe versie van haar album terechtkwam.

Doorbraak

De grote doorbraak kwam met het eigen nummer ‘Animals’ dat Martin Garrix in 2013 uitbracht. Het werd in meerdere landen een grote hit. Animals kwam op nummer 1 binnen in de Engelse hitparade en werd platina in de VS. In 2015 vertrekt Martin Garrix bij Spinnin’ Records en richt zijn eigen label op, genaamd STMPD RCRDS. Intussen stond hij ook onder contract bij Scooter Braun, het label van onder andere Justin Bieber. Enkele jaren later tekende hij ook een lucratieve deal met Sony Records, één van de grootste platenlabels ter wereld. In 2015 werkte Garrix samen met onder andere zijn held Tiësto, Avicii en Usher. In de jaren daarna zouden nog veel grote namen met hem samenwerken voor remixes van hun nummers. In 2017 stond Martin Garrix voor het eerst in de Quote Top 100 van rijkste Nederlanders. Hij bezette toen de 39e plaats met een geschat vermogen van 14 miljoen euro. Maar dat was nog maar het begin.

Succesvolle jaren

Martin Garrix begon met uitgebreid toeren over de hele wereld. Daarnaast werkte hij nog altijd samen met bekende buitenlandse artiesten zoals Ed Sheeran en Dua Lipa. Hij trad in de zomer op in de beste clubs op vakantie-eiland Ibiza waar hij uiteraard ook werd gezien door de vele Nederlandse toeristen die dit eiland voor hun vakantie bezoeken. In 2018 trad Garrix op als hoofdact tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen.

Conflict met Spinnin’ Records

Martin Garrix heft jaren last gehad van een slepend conflict met zijn eerste platenmaatschappij en management Spinnin’ Records. Er was ruzie ontstaan over de rechten van zijn muziek. Vanwege het wereldwijde succes van de single ‘Animals’ was er veel geld mee gemoeid. Het kwam tot een rechtszaak die uiteindelijk in 2017 in het voordeel van Martin Garrix werd beslist. Spinnin’ Records ging echter tegen deze uitspraak in beroep. In 2019 kwam er uitspraak in de beroepszaak: Spinnin’ Records werd in het gelijk gesteld. Wel betekende dit dat Martin Garrix zijn contract met de maatschappij kon verbreken. 2019 was sowieso geen goed jaar voor de artiest. Zijn computer werd gehackt en daarbij werd nog niet uitgebrachte muziek gestolen.

Coronajaren

In 2020 brak wereldwijd de coronapandemie uit. Dit betekende dat alle optredens van Martin Garrix en zijn collega’s werden gecanceld. Vanwege lockdowns was het niet mogelijk om festivals en andere optredens te organiseren. Pas in de loop van 2022 ging de wereld weer langzaam ‘teug naar normaal’ en konden ook de DJ’s weer aan het werk. Dit had natuurlijk gevolgen voor het inkomen en vermogen, ook voor Martin Garrix. In 2023 schatte de Quote het vermogen van Martin Garrix op 45 miljoen euro. Daarmee bezet hij de 28e plaats in de Quote 500 en is hij de rijkste selfmade miljonair on der de 40 jaar. Ter vergelijking: het vermogen van DJ Afrojack wordt geschat op 24 miljoen, dat van DJ Hardwell op 19 miljoen euro.

Waarmee bouwt Martin Garrix zijn vermogen op?

Martin Garrix verdient onder meer met het uitbrengen van muziek. Maar zijn grootste bron van inkomsten is ongetwijfeld het optreden op grote festivals. Hij stond en staat op festivals als Tomorrowland, Coachella en Daisy Carnival. Al in 2014, nog maar 17 jaar oud, was Martin Garrix de headliner op het festival Ultra South Africa. Hij was daar de jongste headliner ooit.

Samenwerking met goede doelen

Martin Garrix mag dan goed verdienen met zijn werk als DJ, hij benut zijn bekendheid en populariteit ook op een andere manier. Regelmatig treedt hij belangeloos op om geld in te zamelen voor goede doelen. Zo is hij onder meer verbonden aan SOS Kinderdorpen en War Child Nederland.

Leave a Comment