Het kopen van vintage meubels is een slimme strategie om meubels van goede kwaliteit voor minder te krijgen. Je voegt originaliteit en een coole uitstraling aan je huis toe. Ook al is een vintage meubelstuk in massa geproduceerd, tegen de tijd dat het vintage is, is het ongewoon. Bovendien krijg je “milieuvriendelijke” punten – vintage meubels en accessoires in huis halen is een milieuvriendelijke daad.

Het kopen van vintage meubels is iets anders dan de gebruikelijke garageverkoop of kringloopwinkel, omdat je niet op zoek bent naar zomaar tweedehands meubels, maar naar meubels uit een specifiek tijdperk. Om in aanmerking te komen voor echte vintage meubels, moeten ze minstens 30 tot 40 jaar oud zijn. Alles van meer dan 100 jaar oud wordt als antiek beschouwd.

Zoek niet alleen in vintage winkels, maar ook online. Je vindt een overvloed aan vintage meubel websites die gespecialiseerd zijn in verschillende tijdperken, samen met meer algemene veilingsites die allerlei stukken en meubels uit verschillende tijdperken hebben. Kijk ook eens op websites met advertenties; daar kun je zoeken naar stukken die alleen in de buurt te vinden zijn.

Het voordeel is dat er een enorme keuze is. Maar online kopen heeft zijn eigen nadelen. Je kunt het meubelstuk niet in het echt zien en er is altijd een kans dat je het niet mooi vindt, dat het de verkeerde maat heeft of dat het hout of de bekleding er niet hetzelfde uitziet. Het grootste risico bij vintage meubels is de staat waarin ze verkeren. Verzenden is ook een potentieel probleem omdat veel van wat je vindt niet bij jou in de buurt is. Zorg er dus voor dat het meubelstuk de kosten plus de verzendkosten waard is.

Tips voor het kopen van vintage meubels

Dit klinkt allemaal veelbelovend, maar hoe bepaal je of het een goed stuk is dat zijn prijs waard is? Hoe vind je een vintage meubel het beste?

Zoek goede bronnen en ga er vaak op bezoek

Verken verschillende vintage meubelwinkels bij jou in de buurt. Vlooienmarkten, veilingen en boedelverkopen kunnen fantastische vondsten opleveren. Als je eenmaal een aantal goede bronnen hebt gevonden, helpt het om er vaak naartoe te gaan. Leer verkopers kennen. Zij kunnen je veel informatie geven of je laten weten wanneer er iets van je gading opduikt. Vintage winkels verlagen vaak de prijs van stukken die na een bepaalde tijd nog niet verkocht zijn. Als je vaak komt kijken, heb je meer kans om deze koopjes op te pikken.

Zoek naar (zo goed als nieuwe) meubels

Niels Otto Møller voor J.L.Møller eetkamerstoelen (6)

Amper gebruikte meubels zijn altijd te verkiezen boven meubels die in de prullenbak zijn beland, vintage of niet. De redenen liggen voor de hand. Soms zijn vintage meubels die in consignatie worden verkocht in betere staat, dus zoek daarnaar. Over het algemeen zijn eetkamermeubels, kasten en kisten beter dan gestoffeerde meubels. Als je echter op zoek bent naar gestoffeerde meubels, is het verstandig om voorzichtig gebruikte meubels te zoeken. Het is meestal niet rendabel om gestoffeerde meubels of houten stoelen op te knappen en het is niet iets dat de meeste mensen zelf kunnen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Zoek meubels met een goede botstructuur.

Lades moeten bijvoorbeeld gemakkelijk uit te schuiven zijn en gestoffeerde stukken moeten een goed stevig frame hebben. Vintage winkels herstofferen vaak stukken van aanzienlijke kwaliteit, maar daar betaal je een prijs voor. Als je plastic meubels vindt, moeten ze niet op het punt van barsten staan.

Zoek naar relatief onbekende merken

Hoewel het geweldig zou zijn om bekende merknamen te vinden, beperk je niet alleen tot bekende merken. Andere fabrikanten uit dezelfde tijd zijn misschien goedkoper, maar net zo goed van kwaliteit.

Kijk naar kwaliteit

Teakhouten boekenkast met één schuifdeur van Wk

Het is niet omdat het oude meubels zijn dat de kwaliteit geweldig is. Vermijd meubels die gemaakt zijn van inferieure materialen en slecht vakmanschap. Elk tijdperk heeft zijn aandeel goed of slecht gemaakte meubels. Vintage meubels vormen daarop geen uitzondering. Het is een goed idee om onderzoek te doen naar merken uit het tijdperk dat je zoekt voordat je gaat winkelen of bieden op een veiling.

Laat je niet afschrikken door krassen

Hoewel het belangrijk is om te zoeken naar weinig gebruikte meubels, kunnen oppervlakkige krassen worden gerepareerd. Er zijn veel producten op de markt waarmee je kleine foutjes kunt repareren, en als een echt opmerkelijk meubelstuk dat rechtvaardigt, kun je het professioneel laten overspuiten. Dan is die prachtige vintage kast weer als nieuw!

Gebruik gebreken om te onderhandelen

Gebruik die enge krassen in je voordeel door te onderhandelen. Onderzoek het stuk zorgvuldig op beschadigingen of veranderingen. Als het stuk het kopen waard is, gebruik dan elk bewijs van schade om te onderhandelen over een betere prijs. Maar voordat je dat doet, zorg ervoor dat het stuk gerepareerd kan worden en dat de prijs van reparaties aan je vintage item de totale kosten niet te hoog maakt.

Zorg ervoor dat het past

vintage-interieur

Je koopt je vintage meubels niet om ze ergens op te bergen. Houd dus rekening met de maat, vooral als je de meubels voor je eigen huis koopt. Meubels kunnen er in een winkel altijd te groot of te klein uitzien. Neem de afmetingen van je ruimte mee zodat je iets koopt dat in je huis past en de juiste schaal heeft.

Hergebruik voor stijl

Kijk of je de meubels kunt hergebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een klein tafeltje als nachtkastje of een oude hutkoffer als salontafel. Ongebruikelijke meubels op onverwachte plaatsen geven je ruimte een eigen stijl.

Zoek naar losse stukken die bij elkaar passen

Het kopen van hele sets vintage meubels kan duur zijn of je ruimte overweldigen met te veel vintage. Als je budget beperkt is, koop dan één voor één losse stukken die goed bij elkaar passen. Overigens is het kopen van losse stukken die goed bij elkaar passen ook de beste manier om nieuwe meubels van goede kwaliteit te kopen. Het is ook de beste manier om je unieke stijl uit te drukken.

Leave a Comment