Gefeliciteerd dat je hebt gekozen voor tapijt, want het kan echter een hele uitdaging zijn om zover te komen. De pret is echter nog niet voorbij! Winkelen voor tapijt kan, vanwege het moeten kiezen van kleuren, stijlen en alles daartussenin, moeilijk zijn. Leer van zeven veelgemaakte fouten, die doorgaans bij het kopen van tapijt worden gemaakt. Vermijd ze en jij zult van jouw aankoop kunnen genieten zonder je af te hoeven vragen of je wel de juiste keuze hebt gemaakt.
Fout #1 – te veel nadruk leggen op het gewicht per vierkante meter
Het gewicht per vierkante meter heeft op kopers een vergelijkbare impact als de draadtelling. Wij gaan er automatisch van uit dat hoe hoger het gewicht is, hoe beter ook de kwaliteit zal zijn. Een vintage vloerkleed is in de meeste gevallen wel zwaarder dan de vloerkleden van tegenwoordig. Hoewel dit gewicht een rol bij de kwaliteit van tapijten kan spelen, is het verre van de enige bepalende factor. De dichtheid en de twist kunnen ook voor de algehele kwaliteit een rol spelen. Vraag de verkoper of vloerdeskundige om meer informatie!
Fout #2 – bezuinigen op het ondertapijt
De snelste manier om een anders perfecte tapijtkeuze te ruïneren, is om te besluiten dat je op het ondertapijt bezuinigt. Het ondertapijt wordt tijdens het koopproces vaak genegeerd omdat het voor de huiseigenaar geen esthetische waarde heeft. Wij zouden kunnen stellen dat jouw matras ook geen esthetische waarde heeft, maar dat je toch rekening houdt met de kwaliteit en niet alleen met de lakens, toch? Er zijn tal van goedkope tapijten verkrijgbaar, maar er zijn ook nog andere manieren om tijdens de aankoop op kosten te besparen.
Een ondertapijt van een goede kwaliteit voelt niet alleen prettiger aan om op te lopen, het zal er ook voor zorgen dat je tapijt er voor een langere periode beter blijft uitzien. Je kunt beter wat minder aan het tapijt zelf en wat meer aan het ondertapijt besteden. Een tapijt van mindere kwaliteit zal er beter uitzien, beter aanvoelen en beter presteren als er een ondertapijt van goede kwaliteit onder ligt.
Fout #3 – tapijten alleen op hun uiterlijk beoordelen
Het vergelijken van bijvoorbeeld kleurrijke vloerkleden is natuurlijk het belangrijkste voor het vinden van de best mogelijke aanbieding bij het kopen van nieuw tapijt. Als twee tapijten er hetzelfde uitzien en hetzelfde aanvoelen, wil dat nog niet zeggen dat ze ook hetzelfde zullen presteren. Houd bij het vergelijken van tapijten drie dingen in de gaten: vezels, stijl en kwaliteit. Een manier om de kwaliteit van een tapijt aan te scherpen, is de duur van de garantie. Langere garanties duiden doorgaans op een betere kwaliteit.
Fout #4 – niet goed de maten opmeten
Doe-het-zelf projecten kunnen de beste bedoelingen verpesten. Wij zien vaak dat huiseigenaren hun kamer opmeten (wat een fantastisch idee is) en die afmetingen vervolgens als hun vierkante meters aanhouden. Hoewel vierkante meters rekenkundig vrij eenvoudig te bepalen zijn, zijn er veel overwegingen waarmee je bij het bepalen van jouw uiteindelijke afmetingen rekening moet houden. Wat is de breedte van de rol tapijt? Welke kant gaat de vleug op? Dit zijn factoren waarmee vloerdeskundigen rekening houden bij het bepalen van jouw eisen voor het tapijt. De beste suggestie is om iemand van de tapijtwinkel bij je thuis te laten komen als je eenmaal besloten hebt welk type tapijt je wilt. Zij kunnen dan de juiste metingen uitvoeren en ervoor zorgen dat de juiste hoeveelheid vloerbedekking wordt besteld.
Fout #5 – voor een koopje gaan
Een goede aanbieding is tegenwoordig moeilijk te vinden. Dus als je advertenties op televisie ziet waarin wordt aangeboden om voor € 199 je hele huis van vloerbedekking te voorzien, moet je even pas op de plaats maken. De meeste van deze aanbiedingen zijn ‘te mooi om waar te zijn’ en zijn alleen mogelijk door verborgen kosten. Bedrijven, die deze verkopen aanbieden, brengen vaak voor elke plakstrip en elk nietje dat ze gebruiken om het tapijt te leggen, kosten in rekening. In de meeste gevallen kun je beter gewoon per vierkante meter kosten voor het leggen betalen en bij een gerenommeerde, stabiele tapijtwinkel kopen. Goedkoop is vaak duurkoop!
Fout #6 – geen professional inhuren
Wij begrijpen de verleiding om veel geld te besparen door zelf jouw tapijt te leggen. Als je tapijt in een perfect vierkante kamer legt en je zelfverzekerd voelt, ga dan je gang. Als je van plan bent om tapijt in verschillende kamers van jouw huis met verschillende hoeken, vormen en andere uitdagingen te leggen, raden wij je ten zeerste aan om voor een professionele tapijtlegger te betalen. Al het geld dat je ‘bespaart’ door het zelf te doen, gaat verloren als jouw tapijt er vreselijk uitziet. Bovendien kan jouw tapijt ook sneller slijten dan zou moeten als het niet correct is gelegd. Roep om hulp – het is niet iets om je voor te schamen.
Fout #7 – de verkeerde keuze maken
Dit lijkt een voor de hand liggende fout, maar veel mensen maken deze fout ook vaak. Denk eerder aan jouw eisen in plaats van wat je wilt als je tapijt koopt. Je moet alle factoren afwegen in plaats van gewoon een tapijtwinkel binnen te lopen en naar het tapijt te wijzen, dat je wilt. Enkele dingen om in gedachten te houden:
- Verkeer
- Duurzaamheid
- Vlekbestendigheid
- Kleur (voor dierenharen of mogelijke vlekken)
- Weerstand tegen vervaging
- Bestrijding van schimmel en meeldauw
Leave a Comment