Vloerkleed reiniging is essentieel – je vloerkleed ziet allerlei soorten vuil van schoenen, gemorste vloeistoffen en huisdieren. Regelmatig stofzuigen, vlekken reinigen en grondiger reinigen kan de levensduur van elk type vloerkleed verlengen.

Als je stof- en vuildeeltjes op vloerkleed laat liggen, gaat het er dof uitzien en stinken, en uiteindelijk verslijt je kleed sneller.

Hier zijn manieren om je vloerkleed schoon te maken met huishoudelijke middelen die je waarschijnlijk al thuis hebt liggen!

Hoe vaak je vloerkleed reinigen?

Of je nu een mega grote vloerkleed hebt of niet, regelmatig stofzuigen is minstens een keer per week een must – en vaker als je huisdieren of kinderen hebt. Gemorste vloeistoffen en vlekken moeten zo snel mogelijk worden behandeld. Overweeg om een professioneel reinigingsbedrijf in te huren of zelf minstens twee keer per jaar een grondige reiniging uit te voeren.


Wat heb je nodig?

Uitrusting

 • Stofzuiger
 • Sproeifles
 • Microvezeldoek
 • Emmer
 • Schrobborstel met stijve nylon haren
 • Oude handdoeken of lappen
 • Kledingstomer
 • Stoommop

Materialen

 • Gedestilleerde witte azijn
 • Zuiveringszout
 • Keukenzout

1. Begin met een grondige stofzuiger

vloerkleed stofzuiger

Begin altijd met een stofzuiger met sterke zuigkracht. Als je echter geen stofzuiger hebt, zijn er andere manieren om het vloerkleed schoon te maken, zoals een ouderwetse bezem.

Om een zacht vloerkleed grondig te reinigen, neem je de tijd om meubels en andere voorwerpen van het vloerkleed te halen. Stel de stofzuiger in op de juiste hoogte voor jouw soort vloerkleed om de sterkste zuigkracht te krijgen.

Stofzuig langzaam en ga meerdere keren over drukbezochte gebieden voor de beste resultaten. Ga met een rubberen zuigmond over het vloerkleed om haren van huisdieren te verzamelen.

2. Vlekken reinigen

Je kunt een vloerkleed vlek het beste zo snel mogelijk behandelen. Dep bij vloeibare vlekken het vocht onmiddellijk weg met keukenpapier of een witte doek. Breng een vloerkleed vlekken verwijderaar aan om de vlek snel te behandelen.

Voor meer vaste moddervlekken of gevallen eten gebruik je de rand van een creditcard of een bot mes om de vaste deeltjes weg te halen.

Vloerkleed reinigen met azijn

AH Schoonmaakazijn

1. Meng een deel gedestilleerde witte azijn met drie delen koud water. Je moet de fles een paar keer bijvullen als je een kamerbrede vloerkleed reinigt.
2. Maak het vloerkleed vochtig. Spuit de azijnoplossing in een klein gebied van 3 bij 3 meter op het vloerkleed tot het zeer vochtig is. Volg een raster zodat je weet waar je hebt schoongemaakt. Als je een vloerkleed schoonmaakt, neem dan extra voorzorgsmaatregelen om de vloer onder het kleed te beschermen tegen vochtschade.
3. Laat de oplossing inwerken. Laat de oplossing vijf minuten op het vloerkleed liggen om te beginnen met het afbreken van het vuil.
4. Dep de oplossing. Gebruik een microvezeldoek om de oplossing en het vuil weg te vegen. Zet een emmer schoon water klaar om de microvezeldoek uit te spoelen. Ververs het water regelmatig als het vuil wordt.
5. Verhoog de droogsnelheid door wat lucht in de kamer te brengen. Open deuren en ramen om de luchtstroom in de kamer te vergroten of zet ventilatoren aan. Laat geen mensen toe op het vloerkleed tot het volledig droog is. Als je de kamer moet gebruiken terwijl het vloerkleed vochtig is, leg dan plastic zeilen of dekzeilen op de paden om vlekken te voorkomen.

Vloerkleed reinigen met zuiveringszout

zuiveringszout

Stofzuig het vloerkleed om los vuil te verwijderen en volg dan de aanbevelingen op een vlekkenverwijderingstabel om zichtbare vlekken te verwijderen.

1. Meng een één-op-één mengsel van zuiveringszout en zout. Het zout kan keukenzout zijn. Vul vervolgens een spuitfles met koud water.
2. Besprenkel het vloerkleed royaal met het mengsel. Je vindt het misschien gemakkelijker om in een rasterpatroon te werken, beginnend in een hoek en werkend naar een uitgang.
3. Besproei het gebied met een spuitfles gevuld met gewoon water. Het vloerkleed moet heel vochtig zijn, maar niet kletsnat.
4. Gebruik een schrobborstel om de zuiveringszout in de vezels te werken. Ga in één richting en dan in een hoek van 90 graden om het vuil te verwijderen.
5. Gebruik oude handdoeken of lappen om de losgemaakte aarde weg te vegen. Het is prima om een beetje zuiveringszout in de vezels achter te laten. Laat het vloerkleed volledig aan de lucht drogen. Gebruik een stofzuiger om eventueel achtergebleven zuiveringszout uit de vezels te verwijderen.

Hoe maak je een vloerkleed schoon met stoom?

vloerkleed met stoom reinigen

Als je een kledingstomer of een stoommop hebt die gewoonlijk wordt gebruikt voor harde vloeren, kun je die gebruiken om het vloerkleed schoon te maken nadat je hebt gestofzuigd en vlekken hebt voorbehandeld.

1. Volg dezelfde stappen voor het mengen van baking soda en zout. Besprenkel het vloerkleed met het mengsel en gebruik dan stoom in plaats van koud water om het mengsel te bevochtigen.
2. Begin met het stomen van het vloerkleed. Als je een kledingstomer gebruikt, houd de stoomkop dan ongeveer zes tot twaalf centimeter van het vloerkleed. Als je een stoommop gebruikt, gebruik dan de microvezel mopkop of een tapijthulpstuk om over het zuiveringszoutmengsel op het vloerkleed te gaan.
3. Laat de stoom het vloerkleed volledig bevochtigen. Gebruik een schrobborstel om het vochtige mengsel in de vezels te werken.
4. Gebruik oude handdoeken of microvezeldoeken om het losgemaakte vuil te absorberen. Laat het vloerkleed volledig drogen en stofzuig alle resten die in het vloerkleed achterblijven.

Extra tips om het tapijt langer schoon te houden

 • Leg deurmatten buiten en binnen alle toegangsdeuren om vuil op te vangen.
 • Doe je schoenen uit bij de deur om te voorkomen dat vuil zich ophoopt.
 • Stofzuig meerdere keren per week en behandel vlekken onmiddellijk.
 • Vervang of reinig HVAC-filters om stofdeeltjes die in de lucht circuleren op te vangen voordat ze op het vloerkleed terechtkomen.
 • Houd je stofzuiger goed onderhouden en schoon zodat hij goed werkt.
 • Als je huisdieren hebt, borstel en baad ze dan regelmatig om het vloerkleed te beschermen.

FAQ

Hoe vaak moet ik een vloerkleed stofzuigen? Stofzuig vloerkleden minstens een keer per week, en als je kinderen of huisdieren hebt, verhoog dan het stofzuigen naar twee keer per week.

Wanneer moeten vloerkleed grondig gereinigd worden? Plan een dieptereiniging van je vloerkleden om de zes maanden, of je nu zelf stoomt of een professionele tapijtreiniger inhuurt.

Wat is de gemiddelde levensduur van een vloerkleed? Vloerkleden kunnen vijf tot tien jaar meegaan, afhankelijk van het gebruik en het soort gebruik. Vloerkleden in druk belopen ruimten gaan natuurlijke minder lang mee.

Hier kan je overigens nog een aanbieding vloerkleed vinden!

Leave a Comment