Beslagen dubbel glas is niet bepaald het mooiste gezicht, en het kan ook best vervelend zijn. Het wijst meestal op een mogelijke kwestie met de afdichting en isolatie van je ramen, helaas.

In de wereld van dubbele beglazing wordt dit vaak aangeduid als een ‘mislukte’ of ‘opgeblazen’ eenheid. Dit kan resulteren in onnodig energieverlies, aangezien je mogelijk betaalt voor het verwarmen van een huis dat niet optimaal geïsoleerd is.

Hier zijn een paar redenen waarom dubbel glas beslaat, samen met enkele tips over hoe je ermee kunt omgaan.

Waarom beslaat dubbel glas?

beslagen-grote-ramen-woonkamer

Dubbel glas wordt gemaakt door twee ruiten op elkaar aan te sluiten en de ruimte ertussen te vullen met een gas (argon, xenon of krypton) om een isolerende barrière te creëren die helpt om warmte vast te houden. Als de afdichting tussen de twee ruiten faalt of verbreekt, kan er condens in het dubbelglas komen en een beslagen raam veroorzaken. De dubbel glas prijs is natuurlijk wat hoger dan enkel glas, alleen wil je dan wel heldere ramen!

De 3 belangrijkste redenen waarom de afdichting van dubbel glas verbreekt

1. Slijtage – Er zijn verschillende redenen waarom een afdichting kan breken, maar het komt vooral door ouderdom of slijtage. Als de temperaturen binnen en buiten je huis stijgen en dalen, zet het gas in de eenheid met dubbel glas uit en krimpt het – waardoor er druk op de afdichting komt te staan. Na verloop van tijd zorgt dit ervoor dat de afdichting verzwakt en breekt. Als het eenmaal kapot is, kan er door het voortdurende uitzetten en krimpen geleidelijk vocht binnensijpelen en wordt het beslaan alleen maar erger.

2. Slechte installatie: Dubbele beglazing die niet goed geïnstalleerd is, kan last hebben van een slechte waterafvoer, die vervolgens de eenheid kan binnendringen en condensatie kan veroorzaken.

3. Schoonmaakchemicaliën: Als je sterke oplosmiddelen, agressieve chemicaliën en producten op oliebasis gebruikt om je ramen en de omgeving schoon te maken, kan de afdichting na verloop van tijd breken. Ook dit vergroot de kans op beslagen ramen omdat er water in de eenheid kan sijpelen.

Hoe voorkom je beslagen dubbel glas

beslagen-ramen-huis

Repareren: Als je dubbele beglazing last heeft van mist of condensatie tussen de twee ruiten, kun je de glasunit en de verbroken afdichting repareren. Als je hiervoor kiest, gebruik dan altijd een door de FENSA erkende glaszetter om er zeker van te zijn dat je volledig voldoet aan het Nederlandse bouwbesluit. Anders kan het een probleem worden als je ooit besluit het pand te verkopen.

Vervangen: De enige manier om te garanderen dat een dergelijk probleem zich niet opnieuw voordoet, is het vervangen van de hele raamunit door een nieuwe. Deze oplossing geeft je volledige gemoedsrust en in het onwaarschijnlijke geval dat het in de toekomst weer gebeurt. Ook wordt je investering beschermd door een garantie. Gelukkig kan je nu heel makkelijk online glas bestellen!

Leave a Comment