Nu we steeds meer aankopen en handelen op het internet, is ook de internetmisdaad gestegen. Vergelijk het met zakkenrollers op drukke plaatsen. Die profiteren ook van de onoplettendheid van de mensen om met hun geld en papieren aan de haal te gaan. Dat is net zo met cybercriminaliteit.

We worden dagelijks om de oren geslagen met artificiële intelligentie of AI. Het wordt ook wel machine learning genoemd. Maar wat kan deze ontwikkeling betekenen voor je veiligheid op het net? Is het een onderdeel van je virusscanner of maakt het ook deel uit van je VPN PC? We keken het voor je na.

Wat zijn de belangrijkste taken die AI uitvoert bij de beveiliging van je computer?

a computer generated image of the letter a

Laten we kijken op welke vlakken AI je bijstaat bij de beveiliging van je gegevens op de computer.

Inbraak pogingen tegenhouden

Stel je computer wordt aangevallen door malware of netwerkaanvallen. Door gebruik te maken van artificiële intelligentie kunnen die gestopt worden. Je systeem heeft namelijk geleerd uit vorige aanvallen en zichzelf verbeterd om die te stoppen. Een virusscanner die leert uit de vorige aanvallen en fouten, en hier nu een schild voor opzet.

AI helpt ontwikkelaars

Door gebruik te maken van AI kunnen makers van software hun ontwerp direct nakijken. AI zal voor hen opzoeken of de geschreven code veilig en niet gecompromitteerd is.

Cyberanalyse

De AI kan ingeschakeld worden om alle gegevens bij te houden en te analyseren. Op die manier worden patronen ontdekt die mogelijke veiligheidslekken in houden. Daar kunnen dan onmiddellijk de gepaste acties tegen ondernomen worden.

Wat is de automatisering van je cyberveiligheid?

Overgaan tot de automatisering van je computer kan je veel voordelen geven op gebied van cyberveiligheid. Het is natuurlijk belangrijk dat je daarvoor een gerenommeerd softwarebedrijf inschakelt. Op die manier profiteer je van alle kennis die de AI verzamelt via de andere gebruikers. Maar er is nog meer:

  • Alles manueel doen kost tijd en moeite
  • Gebruikmaken van automatisatie schakelt menselijke fouten uit
  • Je ziet direct resultaten van de acties die ondernomen worden

Wat betekent AI bij het gebruik van een VPN?

black and white robot toy on red wooden table

Een VPN of voluit Virtual Private Network, is een computerprogramma dat je identiteit verbergt op het internet. Het vormt als het ware een tunnel tussen je computer en je verbinding op het internet. Dat betekent dat je gegevens tijdens de dataoverdracht in die tunnel zitten. Daardoor heeft niemand inzage in gevoelige informatie.

Een VPN is ook de oplossing als er geo-blokkeringen zijn. Dat betekent wanneer er sites zijn die je de toegang verbieden omdat je in een ander land bent. Een VPN kan hier zorgen dat je computer virtueel verbinding heeft met de server in dat land met beperking. Op die manier kun je wel de site bezoeken, ook al ben je aan de andere kant van de wereld.

En het is net hier dat AI een handje kan helpen. Door middel van de machine learning kan het programma zelf gaan bepalen welke server je best kan ondersteunen. Het zal je veel manueel zoekwerk besparen.

Besluit over AI en veiligheid

Zelf zijn we ervan overtuigd dat AI een zegening kan zijn bij de veiligheid tijdens het gebruik van het internet. Maar het is zoals met de meeste innovaties, er is ook een duister kantje aan. Er zijn discussies over de ethiek bij het gebruik van AI. Maar dat penibel onderwerp bespreken we graag uitvoerig in een volgende blog.

Leave a Comment