Hoewel badkuipen de laatste jaren steeds minder populair worden. Veel huishoudens vertrouwen op een bad voor reiniging en ontspanning. Ik kijk vooral naar de ontspannende kant van de dingen. Er zijn nu verschillende stijlen, soorten en variëteiten badkuipen verkrijgbaar, maar hoe weet je welke geschikt is voor jou?

Welke maat badkuip moet ik kopen?

De maat doet er echt toe, want badkuipen zijn niet one size fits all. De grootte van je nieuwe bad hangt af van twee factoren. De beschikbare ruimte in je badkamer en je gewenste voorkeuren. Het is meer dan waarschijnlijk dat je graag een groot bad wilt kopen, maar het kan zijn dat dit niet zo comfortabel is als je zou denken. Standaardbaden zijn gemiddeld 153 cm lang en 77 cm breed. Hoewel dit ook kan variëren afhankelijk van de vorm en stijl van het bad.

Vormen van badkuipen

badkamer-modern-hout-grijs.jpg

Baden van Sanexo zijn veel meer een stijl- en esthetisch kenmerk geworden voor veel badkamers. Daardoor vergeten veel mensen vaak het comfort van hun badkuip. Er zijn twee hoofdtypen badkuip installaties, waaronder:

  • Nisbaden – Dit is het meest voorkomende type bad. Vooral voor kleinere badkamers. Ze worden naast drie muren geïnstalleerd, waardoor ze vaak gemakkelijker te installeren zijn.
  • Vrijstaand – Vrijstaande baden kunnen overal in de badkamer worden geplaatst. Zolang er maar voldoende leidingen in de buurt zijn, zodat er geen aansluitmuren nodig zijn. Zie hier een vrijstaand bad bij sanexo.nl.

Van welke materialen kunnen badkuipen gemaakt worden?

Het materiaal is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. Acryl en glasvezel worden beschouwd als de meest populaire materiaalkeuzes. Vaak vanwege de goedkope prijs, maar de laatste jaren zijn meer materialen steeds populairder geworden.

  • Acryl badkuipen – Bieden een standaard badkuip oplossing op het gebied van warmte-isolatie. Hoewel ze vaak erg zwak zijn en ondersteund moeten worden door andere materiaaloplossingen.
  • Gietijzeren baden – Erg sterk en duurzaam. Hoewel deze afhankelijk van de vorm tot gevolg kunnen hebben dat er kokend water moet worden toegevoegd. Om ervoor te zorgen dat het ijzer opwarmt en niet alle warmte van het water absorbeert.
  • Staal – Stalen badkuipen zijn een goedkoper metaalalternatief, maar dat weerspiegelt zich wel in de kwaliteit. Hoewel het sterk is, kan het snel afschilferen en heeft het dezelfde geleidende eigenschappen als gietijzer.
  • Marmeren badkuipen – Als je genoeg geld hebt en graag een badkuip wilt installeren die stijlvol en toch ouderwets is. Dan is marmer een goede optie. Het houdt het water ook goed warm. Maar het vergt wel veel meer onderhoud dan alternatieven.

Badafvoer en leidingen

oranje badmat-min

Bij het kiezen van de grootte en de vorm van de badkuip moet je ook rekening houden met het sanitair. Het eerste aspect is de watertoevoer. Die zit vaak op verschillende punten en kan tegen betaling door een loodgieter worden verplaatst. Het is echter de afvoer waar je meer rekening mee moet houden. Vooral omdat er veel minder afvoerpunten in je badkamer zijn geïnstalleerd. Als je erover denkt om het afvoersysteem voor een badkuip te verplaatsen, is dat misschien de tijd en het geld niet waard gezien de totale prijs en het gedoe.

Het totale gewicht van de badkuip

Het gewicht van de badkuip, vooral als die vol zit met water en een persoon, moet in overweging worden genomen. Vooral als de badkamer zich op de tweede verdieping bevindt. Dit komt omdat sommige opmerkelijke materialen zoals marmer of gietijzer veel zwaarder zijn dan het traditionele kunststof. Niet alle tweede verdiepingen zijn bestand tegen zware badkuipen als ze vol water staan.

Douche optie

grijze badkamer stenen

Een van de laatste belangrijke overwegingen is of je een douche in het bad wilt. Vooral als de badkuip voor een gezinswoning is, neemt niet iedereen graag een bad. Daarom installeren veel huiseigenaren ook graag een douche naast het bad. Dat moet je in overweging nemen als je kijkt in welk type bad je geïnteresseerd bent. Zie Sanexo voor prachtige badkamers.

Leave a Comment