We weten allemaal dat roken gevaarlijk voor je gezondheid kan zijn en dat je beter een e-sigaret kan roken, mocht je toch echt willen roken. Deze waarschuwing staat namelijk ook afgedrukt op een pakje sigaretten. We weten ook dat als je te veel junkfood eet, je het risico loopt om overgewicht te krijgen en zelfs zwaarlijvig kunt worden.
Maar er zijn ook andere gewoonten, waarvan je je misschien niet bewust bent, die je toch dagelijks doet en die behoorlijk slecht voor je gezondheid kunnen zijn. Dat komt omdat ze gemakkelijk over het hoofd kunnen worden gezien, terwijl je met je normale activiteiten bezig bent. Na verloop van tijd kunnen ze wel een negatieve invloed hebben op zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid.
Kijk eens of jij gevoelig bent voor een van deze potentieel zelfondermijnende eigenschappen.
Te veel eten – zelfs als je geen honger hebt
Er zijn veel redenen waarom je misschien wel een snack pakt of een extra portie eten opschept, terwijl je al vol zit. Dit noemt men emotie-eten. ‘s Nachts rondsnuffelen op zoek naar eten of te veel eten bij sociale evenementen kan ervoor zorgen dat je ongewenste calorieën binnenkrijgt, wat leidt tot meer dan alleen overgewicht. Je kunt hierdoor namelijk ook ernstige gezondheidsproblemen, waaronder diabetes Type 2, een hoge bloeddruk, hartaandoeningen, artrose, slaapapneu, nierziekte en bepaalde soorten kanker ontwikkelen.
Maaltijden overslaan
Aan de andere kant kan te weinig eten, door een maaltijd over te slaan, net zo schadelijk zijn. Je denkt misschien dat het overslaan van maaltijden je zal helpen om af te vallen, maar onderzoeken hebben juist aangetoond dat mensen de neiging hebben om meer tijdens hun volgende maaltijd te gaan eten om te compenseren wat ze hebben gemist. Het kan ook negatieve metabole veranderingen zoals verhoogde nuchtere glucosespiegels en een vertraagde insulinerespons veroorzaken, wat weer kan leiden tot het ontwikkelen van diabetes. Verstandig eten, met regelmatige tussenpozen, helpt je niet alleen om een gezond lichaamsgewicht te behouden, maar het helpt je ook om gedurende de dag meer energie te hebben en gefocust te blijven.
Laat naar bed gaan en uitslapen
“De ochtendstond heeft goud in de mond.” Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat laat opblijven en uitslapen een negatieve invloed kan hebben op de beslissingen, die je gedurende de dag neemt. Een recent onderzoek dat werd gepubliceerd in de American Academy of Sleep Medicine heeft zelfs aangetoond dat te laat naar bed gaan een hogere fastfoodconsumptie en een lagere plantaardige inname kan veroorzaken. Vooral mannen zijn hier gevoelig voor. Ook zijn degenen, die later naar bed gaan en uitslapen, veel minder actief.
Het grootste gedeelte van je dag zittend doorbrengen
Sedentair gedrag – zoals uren achter elkaar achter een bureau zitten – wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes Type 2. Dus de uitdrukking ‘zitten is het nieuwe roken’ is echt waar. Te lang zitten kan ook schadelijk zijn voor je geestelijke gezondheid omdat onderzoeken hebben aangetoond dat mensen, die langdurig zitten, een groter risico lopen op het ontwikkelen van depressie. Het goede nieuws is, dat elke dag minstens één uur bewegen, kan helpen om deze effecten tegen te gaan. Als je voor je werk veel moet zitten, sta dan zo af en toe op en ga elk half uur een paar minuten wat anders doen om je lichaam en geest een boost te geven. Vraag misschien om een bureau waar achter je kunt staan.
Te veel televisie kijken
We hebben allemaal onze favoriete televisieprogramma’s en streamen urenlang om, alles wat we missen, bij te houden. Maar uren achter elkaar televisie kijken, blijkt slecht te zijn voor je lichaam en je hersenen. Onderzoeken tonen zelfs aan dat op jonge leeftijd overmatig televisiekijken en lage fysieke activiteit leiden tot slechter prestaties dan degenen die 25 jaar 3 uur per dag TV keken. Ze presteerden slechter bij cognitieve testen dan de mensen die minder TV keken. Zet de TV dus vaker uit en word actief. Dit zorgt voor een betere gezondheid van de hersenen en het lichaam.
Voortbouwen op eerdere stressvolle ervaringen
Of het nu onlangs of al vele jaren geleden was dat je iets naars hebt meegemaakt, het herbeleven van een stressvolle of een traumatische gebeurtenis kan leiden tot depressie. Dit werd bevestigd in een recent onderzoek, waarin werd vastgesteld dat hoe minder men denkt aan een onaangename ervaring, hoe gemakkelijker het is om een depressieve stemming te voorkomen. In plaats van stil te staan bij ervaringen uit het verleden, die je niet kunt veranderen, moet je je richten op het genieten van het huidige moment en je toekomst positief tegemoet zien.
Je eigen ergste criticus zijn
Berisp je jezelf vaak voor slechte beslissingen? Heb je kritiek op je uiterlijk als je in de spiegel kijkt? Harde zelfkritiek is een zelfvernietigende gewoonte waarvan je ook nog eens depressief wordt. Probeer in plaats daarvan een beetje lief voor jezelf te zijn. Je zult je niet alleen beter voelen over jezelf, maar ook beter bestand zijn tegen de ups en downs van het dagelijks leven.
Geobsedeerd raken door social media
Een groeiend aantal onderzoeken heeft uitgewezen dat, ondanks het feit dat we honderden ‘vrienden’ op social media hebben, het volgen van hen kan leiden tot gevoelens van isolatie, wat weer slecht is voor je mentale en fysieke welzijn. Ook is gebleken dat urenlang door social media scrollen en berichten van anderen je humeur kan verminderen en ervoor kan zorgen dat je jaloers bent op hun levensstijl, waardoor je het risico op het krijgen van depressie verhoogt. Kies in plaats daarvan voor meer echte sociale interacties: lunchen met een vriend, feesten, het doen van groepsactiviteiten. Dit kan je welzijn aanzienlijk verbeteren.
Impulsief winkelen
Dit kan je moreel tijdelijk een boost geven, maar geld uitgeven wat je eigenlijk niet kunt missen, kan op de lange termijn schadelijke effecten hebben. Onderzoeken tonen aan dat mensen die schulden hebben, drie keer meer kans hebben op het ontwikkelen van een psychisch probleem. Zeker, schuld kan leiden tot veel stress, terwijl het beheersen van je uitgaven, je vasthouden aan je budget en je financiën op orde brengen een positief effect kan hebben op je mentale en fysieke welzijn.
Obsessief klagen
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is praten over je problemen met vrienden en familie helemaal niet zo therapeutisch. Hoewel je hart luchten na een slechte dag of een frustrerende situatie helpt om negatieve emoties los te laten, versterkt het ook die emoties, waardoor je spiegels van stresshormonen worden verhoogd. Constant klagen, hoe terecht dan ook, kan je humeur verpesten en zelfs voor depressie zorgen. Ons advies: relax en focus je op het oplossen van problemen en laat die kleine dingen langs je heen gaan.
Het roken van normale sigaretten i.p.v. e-sigaretten
Er zijn nog altijd heel veel mensen die ‘normaal’ roken, terwijl er ook e-sigaretten beschikbaar zijn. Met e-sigaretten kan je de sterkte van de e-liquid makkelijk aanpassen, waardoor je steeds minder nicotine kan gebruiken. Hierdoor is de kans groter en makkelijker dat je helemaal met roken kunt stoppen.
Leave a Comment