\Dit artikel bevat een 9-stappenplan om je te helpen DJ te worden.

Als je leert DJ-en, leer je je eigen muzikale expressies af te stemmen op de wensen van het publiek. Het gaat niet alleen om beats matchen of scratchen over nummers. Het gaat om observeren, empathisch zijn en reageren.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is DJ leren geen gemakkelijke weg naar succes. Dit vergt werk, inzet en tijd. Het is niet moeilijk om te beginnen. Maar het is wel moeilijk om op te vallen en uitzonderlijk te zijn.

Stap 1: Leren wat DJ’s doen

dj-feestje

Een DJ, of disc jockey, is iemand die opgenomen muziek draait voor een publiek. Simpel!

Maar er zijn veel verschillende soorten DJ’s en er zijn veel redenen waarom ze bestaan. Laten we eerst eens kijken naar welke verschillende soorten DJ’s er allemaal zijn:

Club DJ’s

Elke club heeft een andere sfeer, reputatie en publiek… wat betekent dat ze verschillen in wat er van hun muziekselectie wordt verwacht. Normaal gesproken is het de taak van de club DJ om de dansvloer in beweging te houden. Club-DJ’s kunnen lange overgangen tussen nummers draaien of andere trucjes uithalen om de voeten van de mensen in beweging te houden.

Als een DJ regelmatig of permanent op een locatie optreedt, wordt hij een resident DJ genoemd. Ze moeten weten hoe ze de energie op en neer moeten laten gaan om de balans te bewaren tussen een actieve dansvloer en een drukke bar.

Club DJ’s” die een aanhang hebben opgebouwd kunnen ook optreden in bars, muziekpodia, festivals, enz.

Mobiele DJ’s

Deze DJ’s treden op tijdens je bruiloft, zetten de toon voor je bedrijfsevenement of zorgen voor een gedenkwaardig eindfeest.

Mobiele DJ’s zijn vaak ondernemers en hebben veel bij te houden. Ze kunnen alleen verantwoordelijk zijn voor het opzetten en afbreken van apparatuur, het plannen van de show, het managen van het publiek en het doen van aankondigingen.

Dit soort DJ’s moet vertrouwd zijn met het aannemen van verzoekjes (en soms zelfs hele afspeellijsten), in een microfoon spreken en investeren in geluidsapparatuur.

Radio DJ’s

Het hele concept van DJ’en vindt zijn oorsprong op de radio.

Het werk van de radio-dj varieert enorm, van degene die het weer tussen de nummers door aankondigt tot het volledig samenstellen van muziek. Hoewel veel radio-dj’s de controle over de muziek zijn kwijtgeraakt, leeft de kunst voort in podcast-formaat.

Performance DJ’s

Mensen gaan naar deze DJ vanwege hun vaardigheid, reputatie en wat ze achter de draaitafels kunnen doen. Hun mixen zijn vertoningen van ruwe handigheid, indrukwekkende trucs en slimme overgangen.

Dit zijn exhibitionistische DJ’s. Naast performance DJ’s (die zich richten op knippen en scratchen) zijn er “controllerists” en andere live performers die hun vakmanschap tonen. En naar hen luisteren, zonder te kijken, is maar de helft van het verhaal. Deze DJ kan worden omschreven als iemand die zijn apparatuur bespeelt “als een muziekinstrument”.

Hoe zit het met producers?

Mensen verwarren DJ-en vaak met muziek produceren. Terwijl DJ-en het presenteren van vooraf opgenomen muziek aan een publiek is, is produceren het origineel creëren of opnemen van muziek. Simpel gezegd: iemand produceert een technonummer en vervolgens draait een techno DJ dat nummer op een festival.

Het lijkt misschien verwarrend, want veel optredens zijn hybriden van deze twee concepten. Als de maker en de uitvoerder van een nummer dezelfde persoon is, kun je hem een DJ/Producer noemen.

Het punt is dat er veel verschillende soorten artiesten zijn: sommigen zijn strikt DJ’s, sommigen spelen een “live PA” (compleet met hardware synthesizers of drummachines), en sommigen zitten daar tussenin. Het is een spectrum.

Stap 2: Bepaal je doelen

Wil je bekend worden? Wil je veel geld verdienen? Je eigen podcast hosten? Doe je dit gewoon voor de lol?

Er zijn talloze redenen waarom je wilt leren DJ te worden. Het belangrijkste is om helemaal eerlijk te zijn over wat die redenen zijn. Laten we er een paar bespreken:

DJ-en voor je inkomen

Voor sommige mensen is DJ-en een carrière. Voor anderen is het een bijverdienste… een manier om “speelgeld” te verdienen. Als je wilt gaan werken als DJ, zijn er enkele hindernissen die je kunt tegenkomen:

 • Oververzadiging (meer DJ’s dan betalende optredens of locaties in je omgeving)
 • Onderbetaling (te weinig betaald, omdat je niet weet wat je waard bent)
 • Niet genoeg waarde bieden om nodig te zijn
 • Een strategie vinden om geld te verdienen die werkt

Net als bij elke andere kunstvorm, kan een herhaalbaar inkomen een bepaalde strategie of creatieve aanpak vereisen. Betaald worden als DJ is misschien niet zo direct als “hier heb je €150 voor 90 minuten”.

Of je nu geld verdient door de beste bruiloft DJ in je omgeving te zijn (en een premie te vragen), door shows te geven en merch te verkopen, of door tips te verdienen met een wekelijkse livestream… de sleutel is uitvinden welke invalshoek voor jou werkt.

DJ-en voor de liefde

In stap één heb ik een belangrijke categorie overgeslagen: de slaapkamer-dj.

Voor sommige mensen is DJ-en puur hobby. Ze doen het alleen voor het plezier. Het is persoonlijke muziektherapie. Misschien doen ze af en toe een verjaardagsoptreden voor €100, of draaien ze ergens op een open deck avond. Maar ze doen het echt voor de liefde van het mixen.

DJ-en als hobby kan heel opbeurend zijn, omdat er geen andere grenzen of beperkingen zijn dan plezier maken!

DJ-en voor roem of erkenning

Een van de meest gestelde vragen die ik in de loop der jaren heb gekregen is: “hoe kan ik een beroemde DJ worden?”.

Hier is de realiteit: veel mensen worden DJ, maar weinigen worden supersterren. Je moet waanzinnig getalenteerd zijn, geluk hebben of allebei. Je moet hard werken, je moet ervan houden en je moet eraan blijven werken, zelfs als het tegenzit. Reken niet op succes als je enige doel is om rijk en beroemd te worden.

Dat wil niet zeggen dat je geen geld kunt verdienen of geen aanhang kunt opbouwen. Het gaat erom dat je niet denkt dat DJ-en een gemakkelijke manier is om beroemd te worden. Dat is het niet.

Sommige DJ’s houden ervan om muziek te delen met een ontvankelijk publiek. Sommigen gebruiken het als bron van inkomsten. Anderen proberen het te gebruiken om seks te hebben. Wat de reden ook is, identificeer deze zodat je ernaar kunt handelen.

Stap 3: DJ-software verkennen

rekordbox - DJ Software

Het is tijd om te kijken hoe DJ-en voelt! Eerst moet je DJ-software aanschaffen. Er zijn 3 belangrijke platforms in de DJ-industrie:

Rekordbox

Rekordbox is het muziekbeheer platform voor DJ’s van Pioneer. Je kunt het gebruiken om muziek te importeren, afspeellijsten te maken, cue points in te stellen en ander voorbereidend werk te doen. Met de Exportmodus kun je die bibliotheek kopiëren naar een USB-stick en afspelen op hardware zoals een Pioneer CDJ.

In de Performance Mode fungeert je laptop als DJ-speler. Mixen kan “virtueel” met toetsenbord en muis, of met een goedgekeurd “Hardware Unlock device” (zoals een Pioneer DJ controller).

Al het bovenstaande kan gratis worden gedaan. Ze bieden een abonnementsmodel voor extra functies, zoals het inschakelen van Performance Mode op meer hardware, DVS-ondersteuning en cloudsynchronisatie.

Als grootste fabrikant van DJ-hardware is Pioneer DJ de “industriestandaard” voor professionele clubs en podia. Dit maakt het platform van Pioneer het overwegen waard. Als je alleen een USB-stick wilt meenemen naar een optreden, maar je laptop in andere situaties wilt gebruiken (zoals thuis DJ-en), dan is Rekordbox de voor de hand liggende keuze.

Kies Rekordbox als je Pioneer hardware bezit, “de standaard” wilt leren of van plan bent om op grote podia te draaien.

Serato

Serato behoort tot de soepelste en stevigste DJ-software die momenteel verkrijgbaar is. Ze maken zelf geen hardware; ze werken samen met andere fabrikanten (zoals Rane, Pioneer DJ, Reloop, Roland, enz.) om te zorgen voor een soepele werking en strakke integratie zonder installatie.

Serato DJ Lite is gratis, betrouwbare en intuïtieve DJ-software voor mixen in twee kanalen. Veel goedkope DJ-controllers worden geleverd met deze software. Dankzij de “Practice Mode” heb je niet eens hardware nodig om te beginnen met DJ-en. Mocht je later besluiten om te upgraden, dan is de overstap eenvoudig te maken.

Met Serato DJ Pro krijg je toegang tot de volledige professionele DJ-suite. Deze versie kost €118 (en er zijn extra packs verkrijgbaar om coole functies toe te voegen). Je kunt het echter gratis gebruiken als je goedgekeurde “Pro hardware” koopt. Er is ook een gratis proefversie beschikbaar.

Het mooie van Serato is dat het volledig wordt ondersteund door meer dan 90 hardware-apparaten. Geen andere software kan aanspraak maken op de verscheidenheid aan geïntegreerde ondersteuning die Serato heeft, wat betekent dat je heel veel opties hebt! Serato is ook erg populair en wordt goed ondersteund door scratch DJ’s, vanwege zijn wortels in het turntablisme.

Kies Serato als je veel hardwareopties wilt, of als je een turntablist wilt zijn die Serato DVS gebruikt.

Traktor

Traktor, van Native Instruments, ondersteunt geweldige functies voor DJ’s. Maar om het maximale uit deze software te halen, moet je officiële Native Instruments hardware bezitten, waarvoor maar weinig opties zijn. Het is populair in de technowereld (en onder DJ/producers) vanwege de Remix Decks en Stems mogelijkheden.

Traktor Pro 3 kost zelf €90 (en werkt zonder hardware), maar bij elke officiële Traktor controller zit de software inbegrepen. Er is ook een gratis demo beschikbaar.

De relatie tussen software en hardware is erg hecht en betrouwbaar, omdat het een enigszins “gesloten systeem” is. En hoewel het soms achterloopt op andere bedrijven als het gaat om bepaalde functies, komen grote updates vaak met innovatieve functies (zoals de force feedback functie van een Kontrol S4 MK3). Traktor heeft ook een aantal van de beste FX in de branche.

Kies Traktor als je een elektronische DJ/producer bent die deze twee werelden wil samenvoegen.

Andere geweldige DJ-software

Er zijn nog veel meer geweldige opties. Virtual DJ beweert bijvoorbeeld de meest gedownloade DJ-software ter wereld te zijn. En het is gemakkelijk te zien waarom: het ondersteunt de nieuwste DJ-technologieën, wordt ondersteund door een enorme community en is helemaal gratis voor thuisgebruik.

Virtual DJ is ook plug-and-play compatibel met de meeste DJ-controllers, wordt geleverd met een bootlading effecten en ondersteunt zelfs videomixen en karaoke.

Andere geweldige opties zijn djay Pro, Mixxx en Mixvibes CrossDJ.

Natuurlijk is het kiezen van een DJ-platform een kwestie van voorkeur. Maar met wat demo’s (en wat YouTube-onderzoek) zou je de software moeten kunnen vinden die voor jou werkt.

Stap 4: Basis DJ-vaardigheden leren

dj-event

Er zijn een aantal basisvaardigheden waar je rekening mee moet houden als je leert DJ te worden: mixen, EQ-en, fraseren, beatmatching en prep. We zullen ze kort behandelen.

Beatmatching

Het doel van beatmatching is om twee tracks in hetzelfde tempo (de snelheid waarmee het nummer wordt afgespeeld) en dezelfde fase (de beats van beide tracks spelen in de maat) te laten spelen.

Zie het als twee auto’s die naast elkaar rijden op de snelweg:

 • Tempo is snelheid, net zoals 60 kilometer per uur.
 • Phase is dat de twee auto’s direct naast elkaar rijden.

Beatmatching wordt bereikt met de pitchfader van je speler, om het tempo van het nummer aan te passen. Je gebruikt een jog wheel, drukt op een pitch bend knop of raakt een van je spelende platen aan om de fase aan te passen.

Is het eigenlijk wel nodig om te leren beatmatchen als er zoiets bestaat als een sync-knop?

Misschien niet. Maar het is hoe dan ook een geweldig idee! Ten eerste geeft het je de mogelijkheid om overal op te beatmixen (bijvoorbeeld op draaitafels).

Belangrijker is dat het helpt om je oren te ontwikkelen en af te stemmen, zodat je weet waar je naar moet luisteren. Het oefenen van handmatig beatmatchen resulteert in een veel beter getraind oor en een zelfverzekerder DJ.

Je kunt hier later altijd op terugkomen, maar ik denk dat vroeg leren beatmatchen een goed idee is.

Fraseren

Fraseren zal iedereen die ooit een muziekinstrument heeft bespeeld begrijpen.

Het betekent gewoon dat je je tracks mixt op punten in de nummers die logisch zijn.

Bijna alle muziek die je als DJ draait is in 4/4 maat, of je nu elektronische dansmuziek, hiphop, funk of top 40 draait. Technisch gezien betekent dit dat er vier tellen in een maat zitten en dat de kwartnoot één tel krijgt.

De conclusie is dat je tot vier moet leren tellen, omdat de meeste “DJ-bare” muziek 4/4 is.

Versterkingsregeling

Elke DJ-installatie bevat een paar verschillende niveaus om het “volume” te regelen. Ten eerste heeft elk mixerkanaal een versterkingsknop, zodat je het niveau kunt aanpassen door naar je meters te kijken. Vervolgens heeft elk kanaal een line fader.

(De line fader past aan hoeveel signaal je naar je hoofduitgang stuurt. En je hoofduitgang heeft ook een volumeregelaar!)

En dan is er natuurlijk nog de crossfader waarmee je kunt faden tussen het ene kanaal en het andere in een links/rechts beweging.

Daarnaast heeft DJ-software zijn eigen gain-structuur. Dit kan de zaken behoorlijk verwarrend maken. Lees bij twijfel de handleiding. Sommige DJ-software heeft een auto-gain functie, waardoor je minder handmatig hoeft in te stellen tussen tracks.

Als algemene regel geldt: blijf uit het rood. Als je meer volume nodig hebt, versterk het dan aan de versterker- of luidsprekerkant.

EQing

Equalizing (EQing) is het versterken of verminderen van frequenties zodat meerdere audiotracks mooi in elkaar overgaan.

Het grootste deel van je audio “ruimte” wordt bijvoorbeeld opgevreten door basfrequenties (vooral in dance muziek). Je wilt misschien niet twee krachtige kickdrums over elkaar mixen, omdat ze te hard zijn om te combineren. Een typisch DJ-mixer heeft een driebands EQ (laag, midden en hoog) waarmee je de audioruimte kunt uitsnijden voor een boterzachte mix.

Bij goed gebruik is de EQ zowel een nuttig hulpmiddel als een middel voor creatieve expressie.

Equalisatie zal een slechte mix niet herstellen, noch zal het wonderen verrichten. Maar we kunnen het wel gebruiken om meerdere audiosignalen “glad te strijken” en onze mixen wat meer glans te geven.

Stap 5: DJ-hardware aanschaffen

Hoewel je kunt beginnen met DJ-en met alleen je laptop, wil je uiteindelijk meer controle over wat je doet. Het is tijd om hardware aan te schaffen! Er zijn verschillende soorten DJ-setups die je kunt overwegen:

DJ-controller opstelling (aanbevolen)

Een DJ-controller geeft je hands-on controle over je mixsoftware, zodat je de muziek veel gemakkelijker kunt manipuleren dan met een muis en toetsenbord. Dit is zonder twijfel de meest verstandige manier om te beginnen. Een moderne alles-in-één DJ-controller bevat alles wat je nodig hebt om te mixen en muziek op te nemen (behalve een laptop), en er zijn opties verkrijgbaar vanaf €91 tot meer dan €2.741.

De markt voor controllers blijft groeien en DJ’s kunnen kiezen uit de opties die passen bij hun budget, workflow en favoriete software. Dit is geweldig nieuws, maar het kan een lastige beslissing zijn!

CDJ-instelling

CDJ’s zijn de zogenaamde industriestandaard en zijn te vinden in nachtclubs, festivals en arena’s over de hele wereld.

Oorspronkelijk ontworpen om muziek van compact discs af te spelen, spelen moderne CDJ’s (en XDJ’s) digitale muziek opgeslagen op USB-drives. De spelers worden aangesloten op een hardware DJ mixer.

CDJ’s van Pioneer (in combinatie met hun DJM mixers) bieden een gedeeld platform voor DJ’s. Veel zalen hebben ze al en ze zijn de verwachte standaard voor elke grote show. CDJ’s zijn meestal duurder dan hun controller tegenhangers, maar ze bieden wel een niveau van scheiding van de laptop.

Vinyl Opstelling

Platen zijn moeilijker te mixen dan alle andere genoemde opties. Vinyl is ook het duurste formaat om muziek op te kopen. Dus waarom zou iemand deze route willen volgen?

Drie redenen: het is de moeite waard, het is sexy en mensen houden ervan.

Voor veel mensen is het mixen van platen gewoon leuk. Veel DJ’s houden van het tastbare gevoel van het bewegen van de fysieke plaat en veel mensen vinden het leuk om te zien hoe een “echte” DJ “echte” platen draait. Het is ook nog steeds de beste route voor de pure scratch DJ.

Dit is niet de route voor iedereen, maar voor velen is het de enige manier.

Timecode en HID-opstellingen

Veel mensen vinden dat je met een timecode opstelling het beste van alle werelden hebt.

Vinyl emulatie software stelt de gebruiker in staat om het afspelen van digitale audiobestanden op een computer fysiek te manipuleren met draaitafels als interface, waardoor de hands-on controle en het gevoel van DJ-en met vinyl behouden blijft. De technologie wordt ook wel DVS genoemd, voor Digital Vinyl System.

Je gebruikt een speciale vinylplaat, die een audiosignaal bevat dat je software oppikt en gebruikt om digitale bestanden (zoals mp3’s) te manipuleren. DVS-opstellingen zijn soms een compromis voor traditionele vinyl DJ’s die hun workflow niet willen veranderen, maar wel willen profiteren van moderne functies.

Veel moderne spelers (zoals CDJ’s) ondersteunen de HID-modus. Hierdoor kun je je CDJ’s gebruiken om je software te bedienen alsof het controllers zijn… geen speciale platen of CD’s nodig!

Stap 6: Een mix opnemen

dj-draaien

Zodra je een beetje vertrouwen hebt gekregen in je mixen, is het tijd om jezelf op te nemen en te analyseren. Laten we de kennis die je tot nu toe hebt opgedaan gebruiken en kijken hoe je klinkt!

Je DJ-set opnemen

Als je DJ’t met een laptop en DJ-controller, heb je het gemakkelijk! De meeste DJ-software is in staat om je set op te nemen door simpelweg op een knop te klikken. Je kunt ook rechtstreeks vanuit de Record Out-poorten opnemen op de audio-ingang van een computer met gratis software zoals Garageband of Audacity.

Als je een compatibel Pioneer mengpaneel hebt, kun je de DJM-REC app gebruiken om eenvoudig mixen op te nemen met je iPad of iPhone.

Een andere optie is om een externe handheld recorder te gebruiken, zoals de Tascam DR-05X. Een goede draagbare recorder kost tussen de €65 en €200. Vervolgens kun je de Record Out poorten van je mengpaneel of controller aansluiten op de recorder met behulp van een goedkope RCA-adapterkabel.

Eerste mix: Tips voor opnemen

Het opnemen van een slaapkamermix is iets anders dan spelen voor een publiek. Sommige vaardigheden die belangrijk zijn in een live-setting, zoals het lezen van een publiek, zijn niet van toepassing bij het opnemen van een persoonlijke mix.

Maar je kunt deze gelegenheid wel gebruiken om na te denken over het vertellen van een verhaal met je set. Denk na over hoe je wilt beginnen, waar je wilt zijn als je klaar bent en hoe je daar wilt komen.

Misschien kun je je voorstellen dat je voor een menigte staat en dat scenario in je hoofd uitspelen.

Dit is waar we onszelf leren niet middelmatig te zijn. Beginnende DJ’s hebben de neiging om hun “banger” tracks er een uur of twee achter elkaar uit te hameren. Er is geen gevoel van eb en vloed; geen gevoel van richting. De meeste mensen vinden dit saai en vermoeiend.

Natuurlijk ben jij de DJ en heb je de creatieve vrijheid om te draaien wat je wilt! Maar ik stel voor dat je leert hoe je een dj-set moet zien in de context van het geheel in plaats van de afzonderlijke delen… dit is wat fatsoenlijke dj’s onderscheidt van geweldige.

Ik benader een opgenomen mix graag als een album van een groot artiest. Het is niet helemaal vlak, maar wel helemaal samenhangend.

Dit is het punt waarop je kunt experimenteren, verschillende dingen kunt proberen en kunt zien wat werkt. Probeer eens een mix op te nemen, leg hem een paar dagen weg en kom dan terug om ernaar te luisteren.

Geloof me, het is veel gemakkelijker om objectief te zijn als je een tijdje wacht voordat je naar je mix luistert!

Als je net als ik bent, zul je aangenaam verrast zijn dat sommige van die fouten lang niet zo slecht klinken als je dacht tijdens het opnemen!

Stap 7: Een aanhang opbouwen

man spreading his arms on stage in front of people

Het is tijd om een achterban op te bouwen, een online aanwezigheid op te bouwen en te laten zien wat je waard bent.

Als je alleen wilt DJ-en voor je eigen plezier en je geen zorgen maakt over het opbouwen van een publiek, kun je dit gedeelte overslaan. Anders… lees verder!

Mixen publiceren en delen

Als je een of twee mixen hebt opgenomen die je graag wilt delen, zoek dan een plek om die mixen te hosten en openbaar te maken. MixCloud is een geweldige plek om te beginnen, en het is gratis.

MixCloud biedt je niet alleen een veilige plek om je opnames te hosten (zonder de angst voor automatische copyright takedown… een gevaar op YouTube & SoundCloud), maar ze bieden ook embeddable players, hun player toont de track namen in je mix terwijl ze worden afgespeeld en andere MixCloud gebruikers kunnen je volgen.

Een populaire optie voor live streaming is Twitch. Volg Passionate DJ op Twitch om onze live evenementen te bekijken!

Wanneer je uploadt of streamt naar een service, zorg er dan voor dat je gebruik maakt van alle functies. Vul alles in, doe moeite voor je beschrijving, voeg relevante tags toe en huur misschien een vriend in om mooie albumillustraties te ontwerpen.

Vraag een betrouwbare vriend om eerlijke feedback op een van je mixen. Neem direct contact op, persoonlijk of met een weloverwogen bericht. Vertel ze dat je hun mening waardeert en dat je probeert een betere DJ te worden.

Een online aanwezigheid creëren

Zoals bij alles wat we willen promoten, is het opbouwen van een solide online aanwezigheid cruciaal voor succes. We zijn onze eigen kleine promotiebedrijven. En per slot van rekening moeten we mensen laten zien wat we doen!

Maar het is belangrijk dat we onszelf niet overweldigen en afleiden van het eigenlijke DJ-en. Kies een of twee belangrijke sociale netwerken om je in eerste instantie op te richten… bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Zorg ervoor dat je je profielen volledig invult en link naar je mixen.

Ik raad aan om uiteindelijk je eigen homepage en domein te nemen… een plek om je persoonlijke merk te promoten die je volledig onder controle hebt.

Jezelf promoten op sociale media

Hier zijn wat basistips om je werk als DJ online te promoten:

 • Zorg dat de inhoud blijft stromen. Als je geen werk plaatst, heeft niemand een kans om je op te merken. Helaas zal het meeste van ons werk onopgemerkt blijven… zo gaat dat nu eenmaal!
 • Blijf niet te stil. Je moet ook consequent zijn met posten, tweeten, delen en communiceren met volgers. Anders zal het algoritme van dat sociale netwerk je niet goed behandelen.
 • Meng het. Post verschillende soorten content: je eigen werk, muziek die je leuk vindt, kunstwerken die je inspireren, verhalen die je raken. Alles wat helpt om jouw verhaal te vertellen. Meng ook de “soorten” posts die je maakt… bijvoorbeeld Facebook tekstpost vs. afbeeldingspost vs. Live video.
 • Spam je mixen niet. Je moet ze delen, zeker. Maar niet 50 keer per dag. Dit is niet alleen irritant, maar je bereik wordt er ook door verkleind.
 • Geef waarde aan anderen. Het is moeilijk om mensen naar je te laten kijken, je werk te laten opmerken of naar je mix te laten luisteren. Dus probeer iemand anders dezelfde hoffelijkheid te geven… misschien doen ze wel iets terug?

Stap 8: Je eerste DJ-optredens krijgen

Eindelijk! Nu is het tijd om jezelf voor het voetlicht van echte mensen te brengen. Dat is waar het allemaal om draait! Dit is waarschijnlijk de meest cruciale stap in het hele proces: maak jezelf waardevol voor je scene of demografie.

Waarde bieden

Als je probeert door te breken in een bepaalde scene, moet je jezelf een bron van waarde maken voor die scene voordat je verwacht shows te gaan spelen.

Er is niet één specifieke manier om dit aan te pakken. Het volstaat te zeggen dat als niemand weet wie je bent, je niet veel optredens zult krijgen.

In de clubwereld gaat het er vooral om wie je kent. Zo gaat dat vaak. Sluit vriendschap met gelijkgestemden in de gemeenschap en maak jezelf waardevol voor hen!

Zoek die mensen die net zo denken als jij… want er schuilt kracht in die synergie. Het is verbazingwekkend wat er kan gebeuren in de naam van een gemeenschappelijk belang.

Als je het goed doet, krijg je geweldige nieuwe vrienden. Begin hun shows en optredens te steunen. Bedenk vooral hoe je jezelf nuttig kunt maken voor hen en je potentiële publiek.

Ervaring opdoen

Als je van houseparty’s houdt, kan dat een geweldige manier zijn om meteen wat ervaring op te doen. Boek een paar lokale DJ’s om te draaien en “warm-up” voor ze. Zet ze op, net alsof je opent voor een headliner.

Als je begint met mobiel DJ-en, probeer dan buiten de gebaande paden te denken. Een van mijn favoriete plekken om te draaien is toevallig een kledingwinkel. Vreemd, toch? Kleine modeshows, grote openingen en straatmarkten zijn ook geweldige opties.

Veel steden hebben regelmatig avonden waarop lokale DJ’s worden geboekt. Dit zijn meestal geen betaalde optredens, maar het kunnen waardevolle ervaringen zijn. Je eigen avond organiseren is ook een goede manier om ervaring op te doen en bekend te worden.

Begin handen te schudden of visitekaartjes uit te delen aan promotors, DJ’s en vrienden op hun evenementen. Laat ze zien dat je bereid was om ze te steunen… mensen zullen het merken.

Wat doe je dat waardevol is voor jouw interessegebied? In de clubscene is samenwerking bijna altijd te verkiezen boven concurrentie.

De DJ hustle houdt nooit echt op. Door nederig te blijven en een op waarde gebaseerde benadering te hanteren, blijf je fris en positief!

Bonustips voor DJ-optredens

 • Club DJ’s: doe moeite om de belangrijkste spelers in je scene te leren kennen. Hoe kun je een hulpbron voor ze zijn?
 • Verkoop jezelf niet alleen als DJ… verkoop jezelf als merk! (Zie stap 7).
 • Je zult waarschijnlijk in een aantal lege zalen draaien. Raak niet in paniek!
 • Vergeet niet te vragen. Optredens vallen je niet in de schoot! Je moet ze gaan halen.

Stap 9: Je vak aanscherpen

person playing audio mixer with green lights

Je hebt wat vaardigheden geleerd, een muziekbibliotheek samengesteld en wat optredens gescoord. Gefeliciteerd, je bent een DJ!

Maar als je echt een geweldige DJ wilt zijn, zul je nooit stoppen met werken, zodat je een expert in je vak kunt worden. Helaas blijven veel DJ’s steken in hun comfortzone als ze eenmaal “goed genoeg” zijn.

Hoe kom je een niveau hoger?

Bij DJ’en komt veel meer kijken dan alleen overgangen. Je moet het publiek leren lezen: een vaardigheid die je in staat stelt om zowel te voorspellen als te reageren op een publiek, om zo een gemeenschappelijke muzikale basis te vinden.

Ken je evenement. Als ik op een modeshow draai, weet ik dat ik muziek moet draaien die upbeat en bouncy is zonder al te veel vocalen. Ik weet dat als ik speel op een underground evenement in een pakhuis ergens, mijn publiek zich kapot zal vervelen als ik trip-hop van 95 bpm draai. Grote wiebelende dubstepnummers horen niet thuis in een coffeeshop om 20.00 uur.

Je moet je realiseren dat context alles is in de wereld van DJ-en. Hetzelfde nummer heeft een veel, veel verschillend effect afhankelijk van je tijdslot, locatie, demografie, publieksgrootte en nog veel meer.

Je moet je richten op muziekcuratie. Zorg dat je beter wordt in het vinden van muziek die jouw unieke smaak weerspiegelt en toch werkt bij je publiek.

Je moet leren om de juiste optredens te doen. Beslissen of een potentiële boeking wel of niet past bij jouw stijl en merk.

Er zijn een aantal geavanceerde vaardigheden die je kunt ontdekken. Harmonisch mixen kan bijvoorbeeld een nieuwe dimensie aan je sets toevoegen. Turntablists/scratch DJ’s kunnen nooit genoeg oefenen. Misschien ben je geïnteresseerd in het toevoegen van “live” elementen aan je set, met behulp van drummachines, samplers, remixdecks, live muzikanten… de lijst is eindeloos.

Hoewel je moet leren hoe je geschikte optredens kiest… moet je ook veelzijdig zijn. Een merk opbouwen is één ding, maar pas op dat je jezelf niet in een hokje plaatst!

Sleutels tot succes

Leren om DJ te worden is gemakkelijk… maar je brood verdienen als DJ is moeilijk. Ik zeg niet dat het niet kan… het kan! Maar het is belangrijk om te beseffen dat je er werk in moet steken en dat het niet van de ene op de andere dag gaat.

Doe wat je gelukkig maakt.

Ga nooit voorbij de laatste stap op deze lijst. Verbeter jezelf altijd als mens en als DJ. Stagneer niet!

Leer de waarde van subtiliteit. Dit zal je helpen bij het lezen van het publiek, waardoor je sets een reis worden in plaats van een cycloon.

Het maakt niet uit dat iedereen tegenwoordig kan DJ-en. Waar het om gaat is dat je het beter doet.

Wat je nu moet doen

Er is veel om over na te denken als je besluit hoe je DJ wilt worden. Het kan intimiderend zijn om dit allemaal in je op te nemen, dus neem tijd hiervoor.

Leave a Comment