Of ze nu geshowd worden op modetentoonstellingen, op de schouders van de rijkste bruiden, of de meest decadente filmsterren omhullen, de duurste jurken hebben altijd de meest modieuze dames gedefinieerd. Terwijl elk jaar miljoenen jurken uit de rekken vliegen, richten wij ons op de meest luxueuze, ontworpen door de meest begeerde namen uit de modegeschiedenis.

Hier is onze lijst van de 8 duurste jurken aller tijden.

Zwarte Givenchy jurk

Black Givenchy Dress

 • Prijs: € 569,435
 • Ontwerper: Givenchy
 • Kleur: Zwart

Dit is niet zomaar een zwart jurkje. Deze beroemde zwarte Givenchy jurk werd namelijk gedragen door superster Audrey Hepburn in de film Breakfast at Tiffany’s uit 1961. Hij werd ontworpen door Givenchy voor de opening van de film en is gemakkelijk een van de vijf beroemdste filmjurken aller tijden.

De jurk werd verkocht op een Christie’s veiling in Londen in december 2006, voor een geschatte prijs van 50.000 tot 70.000 pond. Maar het veilinghuis heeft de film en de aantrekkingskracht van de ster duidelijk onderschat, want de uiteindelijke verkoopprijs was 467.200 pond of het equivalent van 569.435 euro. In 2022 is de jurk ruim €841.458 waard.

De jurk is vooral bekend van de opening van de film. Holly Golightly (Hepburn) draagt de jurk echter gedurende de hele film minstens vier keer. Alleen de accessoires veranderen om de jurk een ander uiterlijk te geven. Natalie Portman, vaak beschouwd als de moderne Audrey Hepburn, verscheen in 2006 op de cover van Harper’s Bazaar in een van de Givenchy-jurken die in de film werden gebruikt.

Chartreuse Dior jurk

Chartreuse Dior Dress

 • Prijs: €2 miljoen
 • Ontwerper: John Galliano
 • Kleur: Goud

De Chartreuse Dior jurk werd ontworpen door John Galliano voor Christian Dior, de bekende luxe modeontwerper. Hij is het beroemdst omdat hij werd gedragen door de Australische actrice Nicole Kidman naar de 69e Academy Awards in 1997, toen ze nog getrouwd was met Tom Cruise.

Met een verkoopprijs van 2 miljoen euro is het de op één na duurste jurk die ooit naar een filmevenement is gedragen (waarover straks meer). De jurk is gemaakt van onberispelijke zijde, die in iriserend chartreuse schitterde tegen de rode loper. Het volstaat te zeggen dat niemand die avond naar Cruise keek!

Joan Rivers, de Amerikaanse komiek en televisiepresentatrice, naar verluidt kokhals geluiden maakte toen Kidman voorbij liep, en zei dat haar jurk op kots leek. Joan heeft natuurlijk recht op haar mening, maar als ze een jurk van 2 miljoen euro van Dior had kunnen kopen, had ze er misschien niet zo van afgezien.

De Pauwen Trouwjurk

The Peacock Wedding Dress

 • Prijs: €2 miljoen
 • Ontwerper: Vera Wang
 • Kleur: Groen/blauw

Vera Wang, de ontwerpster die het meest bekend is om de witte kanten randjes, ging buiten haar modevak bij het ontwerpen van de Peacock Wedding Dress in 2009. In plaats van de gebruikelijke zijden stoffen en juwelen werd deze bruidsjurk door acht hardwerkende ontwerpers geaccentueerd met meer dan 2000 pauwenveren.

De jurk werd gedebuteerd in Nanjin, China op de Wedding Expo. Hij stond genoteerd met een prijs van 2 miljoen euro.

Vermoedelijk werd de Peacock Wedding Dress door Wang ontworpen voor Jennifer Lopez, die hem liet dragen op haar huwelijk met acteur Ben Affleck. Dit is echter nooit bevestigd, want de bruiloft heeft nooit plaatsgevonden.

Jennifer Lawrence Oscar jurk

Jennifer Lawrence Oscar Dress

 • Prijs: €4 miljoen
 • Ontwerper: Raf Simons
 • Kleur: Wit

De duurste jurk ooit gedragen bij de Oscars, en daarmee een van de duurste ooit, was een witte jurk gemaakt door Raf Simons voor Christian Dior en gedragen door Jennifer Lawrence bij de Oscars in 2013.

Deze jurk was het onderwerp van enig drama bij de Oscars, waaronder Lawrence’s beruchte struikeling over de sleep van haar jurk toen ze de trap naar het podium beklom om haar prijs voor beste actrice voor Silver Lining’s Playbook in ontvangst te nemen. De jurk is €4 miljoen waard, twee keer zoveel als die van Nicole Kidman eerder op deze lijst.

Vanwege het succes van de jurk bij de uitreiking tekende Lawrence het jaar daarop een contract met Dior om alleen nog maar in hun couture te verschijnen, een contract ter waarde van €14 miljoen.

De Subway Dress

The Subway Dress

 • Prijs: €5 miljoen
 • Ontwerper: William Travelli
 • Kleur: Wit

De witte jurk die Marilyn Monroe droeg in de film van Billy Wilder, The Seven Year Itch, wordt soms de “Subway Dress” genoemd, als verwijzing naar de scène in de film. Hij werd ontworpen door William Travilla, die eerder een Oscar had gewonnen voor zijn kostuumontwerpen in de film The Adventures of Don Juan uit 1948. In de loop van haar carrière liet Monroe in acht films kleding voor haar ontwerpen door Travelli, waarvan de metrojurk de beroemdste was.

Hij werd gekocht op een veiling toen Debbie Reynolds, die de jurk op dat moment in haar bezit had, in 2011 haar privé memorabilia collectie te koop aanbood. De uiteindelijke verkoopprijs bedroeg meer dan € 5 miljoen, inclusief de commissie.

De scène zoals die oorspronkelijk was bedacht was gepland voor de straat buiten de Trans-Lux. Het zien van Monroe op straat trok echter zoveel fans dat de nu iconische scène eigenlijk deel uitmaakte van de opnamen die later werden gedaan. Niet alleen de filmscène, maar de foto’s van Monroe in de jurk die over het metrorooster staat terwijl haar benen blootliggen door de hete lucht is een van de meest iconische foto’s van de hele eeuw.

Yumi Katsura Bruidsjurk

Yumi Katsura Wedding Gown

 • Prijs: €8 miljoen
 • Ontwerper: Yumi Katsura
 • Kleur: Wit

Deze zijden bruidsjurk is ingelegd met kostbare edelstenen en 1.000 parels. Deze omvatten een groene diamant van 8,8 karaat en een witgouden diamant van 5 karaat. Yumi Katsura, de Japanse modeontwerpster, maakte deze bruidsjurk met behulp van zari borduurwerk, een speciale techniek die wordt gebruikt bij het ontwerpen van de meest delicate bruidsmode.

De jurk kan worden gekocht door een bruid met een uitzonderlijk lucratieve smaak in mannen of diepe eigen zakken voor €8 miljoen.

Zari zardozi, ook bekend als zari borduurwerk, is een stijl die veel gebruikt wordt in fluweel, zijde en brokaat om de meest sierlijke stoffen te maken. Het werd in de jaren 1300 in Centraal-Azië geïntroduceerd door Indiase ambachtslieden en wordt nu gebruikt door veel luxe kledingmakers zoals Katsura.

Diamanten bruidsjurk

Diamond Wedding Gown

 • Prijs: € 11 miljoen
 • Ontwerper: Renee Strauss en Martin Katz
 • Kleur: Wit

Een bruidsjurk gemaakt door Renee Strauss in samenwerking met de juwelier Martin Katz heeft een obsceen prijskaartje van 11 miljoen euro, hoewel niemand hem ooit heeft gekocht of gebruikt voor zijn bruiloft. Hoewel hij nog steeds glorieus en sprankelend aan het displayrek hangt, is ‘s werelds duurste bruidsjurk nog steeds een showstopper.

De japon bevat 150 karaat fonkelende diamanten. Hij werd in 2006 gemaakt van de fijnste zijde en stoffen, ontworpen om te schitteren in het licht als de bruid zich omdraait. Hoewel hij niet verkocht is, heeft de jurk de naam Strauss een bundel opgeleverd met de decadentie van het merk op luxe modedisplays en bruidsjurkententoonstellingen.

Renee Strauss in haar lucratieve bruidssalon geen beroemdheidsklanten tekort komt. Ze heeft op maat gemaakt voor beroemde mensen als Kathy Ireland, Paula Abdul en Shannen Doherty, en voor shows als General Hospital en He’s Just Not That Into You. Martin Katz heeft ook de ronde gedaan en sieraden gemaakt die beroemdheden als Angelina Jolie en Claire Daines hebben gesierd.

De Nightinale van Kuala Lumpur

The Nightingale of Kuala Lumpur

 • Prijs: €27 miljoen
 • Ontwerper: Faiyzali Abdullah
 • Kleur: Rood

De duurste jurk is de Nightinale van Kuala Lumpur. De modeontwerpster Faisol Abdullah creëerde deze ongelooflijke jurk onder het label van het modehuis, Jendela. Hij bevat 1.000 karaat aan diamanten, 750 stenen in totaal, en een pronkstuk – een 70 karaat peer geslepen diamant, vervaardigd door de juwelier Mouawad.

De jurk werd onthuld op een Maleisische inzamelingsactie in 2009, gedragen door de Indiase actrice Kavita Sidhu. Het geld van de verkoop van de jurk, die uiteindelijk de duurste was van de 50 designerstukken die tijdens STYLO’s Fashion Grand Prix KL werden getoond, ging naar het humanitaire fonds voor Gaza.

De naam van deze prachtige rode jurk is volgens Abdullah een verwijzing naar een gedicht van de 14e-eeuwse Perzische dichter Hafiz, genaamd “De roos en de nachtegaal”.

Conclusie

De duurste jurken vertegenwoordigen de filmcultuur, designer bruidscouture en meer. Hoewel de meeste vrouwen zich nooit deze jurken zullen kunnen veroorloven, verdienen de merken die ze ontwerpen miljoenen aan het aantrekken van mooie vrouwen erin en het paraderen ermee bij ceremonies, gala’s en op de covers van modetijdschriften.

Leave a Comment