Volvo is een Zweedse autofabrikant, die gevestigd is in Göteborg, Zweden. De Volvo-groep werd in 1915 opgericht en was een dochteronderneming van een fabriek, die kogellagers produceerde. Volvo werd op 14 april 1927 een officiële autofabrikant. De eerste auto, die het bedrijf te koop aanbood, was de Volvo ÖV 4-serie.

De oprichters van Volvo sluiten in 1924 een overeenkomst

contract

Er stonden twee mannen aan de wieg van Volvo. Assar Gabrielsson was de verkoopmanager van de kogellagerfabriek. Gustav Larson was een ingenieur. Gabrielsson en Larson sloten in 1924 een mondelinge overeenkomst voor de oprichting van Volvo. Ze hebben later een schriftelijk contract opgesteld. Larson zou al het technische werk voor hun nieuwe auto doen en hij zou een investeringsplan voor hun autofabriek opstellen. Gabrielsson zorgde voor het kapitaal en nam de verantwoordelijkheid voor het economische risico. Het was een zeer riskante deal zonder garantie op rendement van de investering. Het grootste deel van de financiering, die hij verstrekte, kwam van zijn verkoopcommissies van de kogellagerfabriek.

Volvo werd in 1927 officieel opgericht

volvo-logo

Het bestuur van de kogellagerfabriek heeft een overeenkomst met Assar Gabrielsson getekend om auto’s te produceren. In de overeenkomst werd bepaald dat er tien prototype-auto’s zouden worden gemaakt. De berekeningen, de technische tekeningen en alles wat bij het maken ervan betrokken was, zouden aan de kogellagerfabriek worden gegeven. Gabrielsson zou op die manier het grootste deel van zijn investering voor de auto’s terugkrijgen. In 1927 verliet Gabrielsson zijn positie als verkoopmanager bij de kogellagerfabriek en werd hij president en algemeen directeur van het autobedrijf Volvo. Gustav Larson werd zowel technisch manager als vice-president van het bedrijf. Volvo werd in 1935 aan de beurs van Stockholm gepresenteerd. De kogellagerfabriek verkocht zijn aandelen van Volvo terug aan het bedrijf.

In 1927 kwamen de eerste Volvo’s op de marktoude-volvo

De Volvo ÖV 4 is de eerste auto, die door Volvo wordt geproduceerd. De eerste Volvo-personenauto was een Amerikaans georiënteerde viercilinder tourer. Dit vroege model van Volvo wordt vaak ‘Jakob’ genoemd. De motor werd ontworpen door Gustav Larson. De introductie van de Volvo ÖV 4 vond in 1927 plaats. De volgende auto’s, die door het autobedrijf werden geproduceerd, waren geweldige carbriolet-voertuigen. Ze zijn ontworpen om efficiënt te werken in het weer en op de wegen van Zweden. De PV 4 was het model dat Volvo eind 1928 produceerde. Eind 1929 had Volvo al bijna duizend auto’s gebouwd.

In 1928 introduceert Volvo vrachtwagens

Na de introductie van auto’s in 1927, introduceerde Volvo vervolgens de LV40-vrachtwagenserie aan het publiek. Het was in 1928 een enorm succes met de verkoop van 500 vrachtwagens binnen enkele maanden nadat ze beschikbaar waren voor aankoop. In 2000 nam Volvo Renault Vehicules Industriels over. Deze aankoop was inclusief Mack Trucks of North America. In 2007 kocht Volvo UD Nissan Diesel. Daarna kwamen ook de Volvo fh trucks in de markt.

1934: de eerste Volvo-bus

De allereerste Volvo-bus kreeg de naam B1. Tegenwoordig is het de grootste busfabrikant. Het biedt een breed scala aan grote bussen, die voor personenvervoer worden gebruikt. De bussen van Volvo kunnen producten over de hele wereld leveren.

1959 de introductie van de driepuntsveiligheidsgordel

De moderne driepuntsveiligheidsgordel werd door een ingenieur bij Volvo, Nils Ivar Bohlin genaamd, uitgevonden. Het is nu in elke auto die wordt geproduceerd een standaard veiligheidsvoorziening. In 1958 kwam Bohlin bij Volvo. Eerder werkte hij als vliegtuigontwerper en hielp hij bij het ontwerpen van schietstoelen voor vliegtuigen. Bohlin ontving in 1959 zijn patent voor de driepuntsveiligheidsgordel.

1967 kinderzitje

Volvo creëerde in 1967 al het eerste veilige kinderzitje. Zij begonnen al in 1964 met het testen van het achterwaarts geplaatste autozitje, iets wat vandaag de dag niet meer weg te denken is. Het eerste prototype van het kinderveiligheidszitje heette de PV544. Het is gemaakt om op de voorste passagiersstoel van een auto te worden geplaatst. De rugleuning is gemaakt om naast het dashboard te zitten. Het ontwerp was bedoeld om met de meeste automodellen te werken en was ontwikkeld voor kinderen van één tot zeven jaar oud.

In 1975 werd de personenauto-tak van DAF verkocht aan het Zweedse Volvo

white station wagon

Volvo verwierf in 1975 de personenauto-tak van het Nederlandse bedrijf DAF. Het bedrijf begon toen de kleine DAF-auto’s als Volvo’s op de markt te brengen. De Volvo 340 werd uitgebracht. Het werd in de jaren tachtig al snel één van de meest populaire auto’s op de Britse markt. In 1986 vestigde Volvo zijn recordaantal autoverkopen met meer dan 100.000 verkochte auto’s in de Verenigde Staten.

1999 Volvo verkoopt de autoproductie

De autoproductie van Volvo had het in de jaren negentig moeilijk. Het bedrijf besloot om zijn autoproductiebedrijf te verkopen. Dit zou Volvo de vrijheid geven om zich te concentreren op hun bedrijfsvoertuigen. Het werd door Ford Motor Corporation voor 6,45 miljard Amerikaanse dollars gekocht.

Huidige Volvo

white Volvo SUV beside roadway

Tegenwoordig is de Volvo Group als één van ‘s werelds toonaangevende fabrikanten van industriële motoren, vrachtwagens, bouwmachines en scheepsmotoren gevestigd. Het produceert ook bussen. Het biedt klanten complete oplossingen voor al hun service- en financieringsbehoeften. Het bedrijf heeft meer dan 110.000 mensen in dienst. Het heeft in meer dan 17 landen productiefaciliteiten. Haar producten worden in meer dan 189 markten te koop aangeboden.

Leave a Comment