Een gezellige sfeer is natuurlijk belangrijk in je woonkamer. Hier breng je immers veel tijd door en wil je je thuis voelen! Toch kan het zo zijn dat je huis nog wat warmte mist – dan is het zaak om voor meer sfeer te zorgen. Dit zijn handige tips.

Leuke zithoek

zithoek-grijze-stoelen

Zie de zithoek in de woonkamer als hét centrale punt van de ruimte. Hier wil je iets van maken! Dat lukt door echt je best te doen op de inrichting. Kies voor mooie meubels, zoals een grote bank die direct uitnodigt om op neer te ploffen. Een stoffen bank staat al gauw sfeervol, zeker in een warme kleur. En je kunt aan meer meubels denken, voor extra karakter! Een rotan fauteuil naast de bank staat goed, als een ware eyecatcher. Rotan is een natuurlijke materiaalsoort, wat ook voor gezelligheid zorgt. Leg een sierkussen in de fauteuil neer om het plaatje compleet te maken. Ook in de bank is er plek voor kussentjes en dekentjes. Waar je nog meer aan kunt denken bij de zithoek inrichting? Plaats een vloerkleed onder de meubels: heerlijk zacht aan de voeten.

Sfeervolle materialen

zwart-patronen-behang-woonkamer

De keuze voor de materialen speelt een belangrijke rol. Ga voor natuurlijke materialen, zoals rotan, riet, linnen, katoen en steenwerk. Dit is een ideale manier om de woonkamer meer sfeer toe te kennen. Ook in de praktische toevoegingen aan de ruimte komt de materiaalkeuze naar voren. Denk aan de gordijnen: kies voor sierlijke stoffen gordijnen, die statig voor de ramen hangen. Met gordijnen op maat sluiten de gordijnen precies aan op de ramen en ga je dus voor een nauwkeurige afwerking. Ook hout is een mooie materiaalkeuze, boordevol sfeer en karakter. Naast stoffen gordijnen kun je daarom tevens denken aan houten jaloezieën. Laat hout ook op andere manieren terugkomen in de ruimte: van houten meubels tot houten wanddecoratie. Daar krijg je geen genoeg van.

Verlichting en kaarsjes

kaarsen-thuis

Sfeervolle verlichting is altijd welkom in de woonkamer. Maak het liefst een lichtplan voor de ruimte, zodat je alles eruit haalt. Plaats lichtbronnen bijvoorbeeld precies waar ze nodig zijn, ten opzichte van de meubels. Boven de bank plaats je een grote staande lamp. Bij het tv-meubel hang je kleine wandlampjes op, of zet je een bureaulamp neer. Boven de eettafel kies je voor verlichting, het liefst over de lengte van de hele tafel. En in een grote woonkamer is er dan ook in extra hoekjes nog ruimte voor bijvoorbeeld wandlampjes. Ga voor sfeervol licht, met een gele toon. Laat felle lichtbronnen liever achterwege. En plaats ook lekker veel kaarsjes in de kamer, op de eettafel en bijzettafel bijvoorbeeld! Kaarslicht is immers toch wel het meest sfeervolle licht dat er bestaat – dit kan absoluut een rol spelen in de styling. Wil je niet dagelijks weer nieuwe kaarsen aansteken? Kies dan voor nepkaarsen: zeker van een afstandje zijn nepkaarsen soms nauwelijks van echte kaarsen te onderscheiden. Dat is wel zo praktisch.

Warme kleuren

Denk na over de kleuren die je naar de woonkamer haalt. Ga, net als bij de verlichting, voor warme kleuren! Goede voorbeelden zijn bruin, groen, geel, oranje en rood. Kille en koele kleuren zorgen minder goed voor gezelligheid, waaronder blauw en grijs. Je kunt deze kleuren wel terug laten komen, maar dan op subtiele wijze. Of ga juist enkel voor warme tonen, om er zeker van te zijn dat je interieur sfeer ademt. Van meubels tot accessoires, bij alles wat je in huis haalt, heb je weer de optie om na te denken over kleur en styling. En het is zo belangrijk om dit te doen! Zo richt je de woonkamer van je dromen in, met een heleboel gezelligheid om je heen.

Leave a Comment