Wil jij jouw woonkamer een rustgevende en tegelijkertijd een trendy uitstraling geven? Dan is een Wabi Sabi interieur misschien een goede optie! Bij deze woonstijl draait het om eenvoud zonder dat het saai wordt. In dit artikel leggen we je uit wat de kenmerken zijn en hoe je zelf een Wabi Sabi interieur kunt creëren.

Wat is een Wabi Sabi interieur?

Wabi Sabi interieur-min

Wabi Sabi is een van oorsprong Japanse stijl waarbij het gaat om de kracht van het weglaten. Toch is het heel anders dan een strak, minimalistisch interieur. Wabi Sabi is veel zachter, natuurlijker en warmer van aard. Imperfecties worden omarmt en ambachtelijk werk speelt een belangrijke rol.

Natuurlijke kleuren en materialen

In een Wabi Sabi interieur vormt een natuurlijk kleurenpalet de basis. Er wordt veel gebruik gemaakt van beige, zandtinten en aardekleuren. Helder wit en andere koele tinten passen minder goed bij deze stijl. De ruimte moet namelijk voelen als een warme deken. De rustgevende sfeer wordt daarnaast benadrukt met veel natuurlijke materialen. Denk hierbij aan hout, steen en aardewerk.

Imperfectie en organische vormen

Een standaard minimalistisch interieur is te herkennen aan de vele strakke lijnen. Bij Wabi Sabi mag je juist meer ronde en organische vormen laten terugkomen. De By Boo salontafels zijn hier bijvoorbeeld perfect voor! De tafels hebben een uniek design en geven je interieur extra karakter. Ook worden imperfecties in meubelstukken en accessoires bij deze stijl omarmt. Wanneer je kiest voor handgemaakte items van natuurlijke materialen, hoeft het allemaal niet zo perfect te zijn. Handwerk heeft juist veel charme!

Rust en eenvoud

wabi sabi eetkamer-min

Het is belangrijk om de algehele look zo rustig mogelijk te houden. Je kunt best een aantal leuke woonaccessoires toevoegen, maar het moet niet rommelig ogen. De kracht zit in de eenvoud. Houd vast aan het neutrale kleurenpalet zodat de woonkamer of eetkamer direct een rustgevend geheel vormt.

Aandacht voor texturen

Bij de Wabi Sabi stijl is er veel aandacht voor materiaalgebruik en de verschillende texturen. Probeer hier voldoende afwisseling in aan te brengen. Zo voorkom je dat het interieur saai wordt. Voeg bijvoorbeeld een zacht vloerkleed toe als je zowel een houten eettafel als houten stoelen gebruikt. Op deze manier creëer je een mooi contrast.

Kortom: een Wabi Sabi interieur straalt rust, warmte en eenvoud uit. Natuurlijke materialen spelen de hoofdrol en imperfecties worden juist omarmt. Past deze rustgevende stijl bij jou? Of combineer je een aantal van de bovenstaande Wabi Sabi elementen liever met een andere woonstijl?

Leave a Comment