Er zijn veel redenen waarom huiseigenaren op zonne-energie gaan, maar de twee meest voorkomende zijn de financiële besparingen en om het milieu te helpen. Of je motivatie om op zonne-energie te gaan nu economisch, ecologisch of beide is. Dus wil je zonnepanelen kopen? Hier is een lijst van voordelen om je te overtuigen.

Financiële besparingen: hoe je door op zonne-energie geld bespaart

zonnepanelen-dak-huis

De meeste mensen die op hun huis of bedrijf op zonne-energie gaan doen dat in de eerste plaats voor het economische voordeel. Er zijn vier belangrijke manieren om over zonne-energie te denken vanuit het oogpunt van financiële voordelen:

Door op zonne-energie te gaan worden je elektriciteitsrekeningen drastisch minder of zelfs helemaal niet meer. Elektriciteitskosten kunnen een groot deel van je maandelijkse uitgaven uitmaken. Met een zonnepaneel systeem wek je gratis stroom op gedurende de hele levensduur van je systeem van meer dan 25 jaar. Ook al produceer je niet 100 procent van de energie die je verbruikt, dan nog verlaagt zonne-energie je energierekeningen, wat betekent dat je veel geld bespaart.

Door op zonne-energie te gaan vermijd je stijgende energiekosten. Elk jaar blijven de elektriciteitsprijzen in het hele land stijgen. Door nu in een zonne-energie systeem te investeren, kun je de prijs die je vandaag voor elektriciteit betaalt vastzetten als bescherming tegen toekomstige stijgingen van de elektriciteitskosten.

Door op zonne-energie te werken stijgt de waarde van je eigendom. Deze is gemakkelijk: huizen met zonne-energie verkopen meer dan huizen zonder. En als je bedenkt dat je met zonne-energie je elektriciteitsrekening kunt verlagen of afschaffen, is het gemakkelijk te begrijpen waarom: zou je niet liever ergens wonen zonder maandelijkse energierekeningen?

Door op zonne-energie te werken krijg je een mooi rendement op je investering. Aan het eind van de dag is zonne-energie een van de beste investeringen die je kunt doen. De gemiddelde Nederlandse koper van zonne-energie ziet een rendement op zijn investering (ROI) van 20 procent of meer, waarbij de meeste zonnepaneel systemen zichzelf in de loop van hun tientallen jaren lange levensduur meerdere malen terugbetalen.

Voordelen voor het milieu

zonnepanelen-tuin

De tweede voornaamste reden waarom mensen zonne-energie installeren is voor de voordelen voor het milieu.

Met fossiele brandstoffen gestookte krachtcentrales veroorzaken koolstofuitstoot, en dragen ook bij tot de plaatselijke luchtverontreiniging in gebieden in de buurt van krachtcentrales.

Door zonne-energie te installeren kun je je eigen persoonlijke ecologische voetafdruk verkleinen. Als je een zonnepanelen systeem op je eigendom zet, hoef je geen koolstof uitstotende elektriciteit van het net te kopen, maar haal je die rechtstreeks uit je zonnepanelen. En zelfs als je de zonnestroom niet direct gebruikt, compenseer je de behoefte aan koolstof uitstotende opwekking door je zonne-energie op het net te zetten. Aan het eind van de dag zal een doorsnee residentieel zonnepaneel systeem elk jaar drie tot vier ton koolstofuitstoot elimineren – het equivalent van het planten van meer dan 100 bomen per jaar.

Voor bedrijven kan zonne-energie je engagement voor duurzaamheid demonstreren, wat het moreel van de werknemers verhoogt en tegelijk duurzame waarden aan potentiële klanten demonstreert.

Andere voordelen van zonne-energie om te overwegen

zonnepanelen-huis

De voordelen van zonne-energie houden niet op bij alleen financiële besparingen en milieuvoordelen. Er zijn tal van extra redenen om voor zonne-energie te kiezen.

Zo draagt zonne-energie bij tot plaatselijke werkgelegenheid, en helpt zo je plaatselijke economie een impuls te geven. Volgens verschillende bronnen geeft de zonne-energie industrie werk aan meer dan een kwart miljoen mensen, van wie de meesten werken voor plaatselijke zonne-energiebedrijven in je omgeving. Door in zonne-energie te investeren, investeer je dus ook in de plaatselijke werkgelegenheid.

Huis- en bedrijfseigenaren kijken ook steeds meer naar zonne-energie plus opslag als een manier om stroomuitval te voorkomen, nu stormen in het hele land in hevigheid toenemen. Velen installeren zonne-energie om bij de nieuwste technologie te horen. En een niet onaanzienlijk aantal zonnekopers kijkt naar zonne-energie voor de esthetiek: de zonnepanelen van vandaag zijn heel dun!

Leave a Comment