Ben je fan van een industrieel interieur? Stoer en robuust: het is een prachtige interieurstijl om voor te kiezen. Van de meubels tot de details, in dit artikel delen we tips om de industriële stijl naar voren te laten komen in je woning. Lees gauw verder.

Juist kleurgebruik

industrieel-slaapkamer

Kleurgebruik doet veel in de woning. En er zijn zeker kleuren aan te wijzen die bij een industrieel interieur passen. Durf te kiezen voor rauwe, donkere kleuren. Zo past grijs goed bij de industriële stijl. Laat de kleur terugkomen in een groot oppervlak, zoals de vloer. Met grijs laminaat ga je voor de juiste sfeer. Dat staat immers net wat stoerder dan de bruine variant. In bijvoorbeeld de badkamer en het toilet zijn grijze tegels een goede toevoeging. Naast grijs denken we aan zwart, donkerblauw en groen. Verf de muren ook gerust in een van deze kleuren: dat past beter bij een industrieel interieur dan een standaard witkleurige muur. Ook zilvertonen kun je een plekje geven in huis, als afwerking van meubels of juist in accessoires.

Groot, groter, grootst

In een industrieel interieur mag je echt uitpakken met eyecatchers. Het hoeft allemaal niet te braaf te zijn: liever niet zelfs. We geven een paar voorbeelden. Te beginnen met de gordijnen: laat ze het liefst van het plafond tot de grond lopen, voor extra impact. Kies meteen voor goede verduisterende gordijnen, het liefst dus weer in een donkerdere kleur. Ook wat betreft meubels mag je voor grote designs gaan. Denk aan een ruime hoekbank in een wat lomper ontwerp, waar meerdere mensen op plaats kunnen nemen. Ook een lange eettafel past goed, mits je er de ruimte voor hebt. Op zoek naar een nieuwe lamp? Ga bijvoorbeeld voor een grote staande lamp die met een boog over de bank heen hangt. Dat trekt direct de aandacht.

Industriële materiaalsoorten

industrieel-interieur

Er zijn verschillende industriële materiaalsoorten waar je voor kunt kiezen. Het mag allemaal lekker grof zijn. Denk aan metaal: van tv-meubel tot kast, kies meubels in deze look. Dat oogt direct robuust. Maar ook hout past bij het industriële interieur. We doelen op ruw, doorleefd hout. Een mooi voorbeeld: een houten eettafel met stevige balken, waar je de nerven duidelijk in terug ziet. Ga het liefst voor donkerkleurig hout. Ook leer past bij de industriële interieur stijl. Laat leer terugkomen in de bank of stoelen, maar net zo goed in de accessoires in huis. Een leren fauteuil of poef staat beeldig in de zithoek: dit zijn geschikte items om uit te kiezen. Je kunt ook voor vintage meubels en accessoires kiezen die al een beetje versleten zijn, voor extra karakter. Een oude kast is een goede toevoeging aan de kamer. Maak het natuurlijk niet te rommelig, maar probeer de balans te vinden – tussen sfeervol en stoer.

Robuuste look

industrieel-interieur

De laatste tip heeft met name te maken met de indeling en oorsprong van de woning. In een industrieel interieur mag een robuuste look de boventoon voeren, dat is inmiddels wel duidelijk. Is er bijvoorbeeld een bakstenen muur in de kamer te vinden? Stuc zo’n muur niet, maar laat de stenen juist zo zitten. Dit geldt net zo goed voor een betonnen muur of vloer. Mocht je niet zo’n muur in je woning hebben, dan kun je gaan voor een stenen print. Ook houten plafondbalken, zoals je soms tegenkomt in een oude woning, passen goed bij de stijl. Grote raampartijen met een metalen afwerking staan beeldig, hier kun je voor kiezen als je een uitbouw gaat plaatsen. Denk wat dit betreft vooral weer groots: op welke manier kun je een ruwe afwerking terug laten komen in je huis?

Een industrieel interieur is op verschillende manieren te realiseren. Van kleine tot grote aanpassingen aan de woning: hoe pak jij het aan? Je kunt ook klein beginnen en de stoere stijl steeds een stukje verder uitbouwen. Maak in ieder geval een duidelijk plan!

Leave a Comment