Gefeliciteerd! Je hebt een nieuwe woning gekocht. Maar voordat het huis volledig wordt overhandigd is het goed om nog een laatste inspectie in het huis te doen. Je moet samen met de verkoper een inspectie door het hele huis doen om een aantal zaken nog te controleren. Hieronder worden tips genoemd waar je op moet letten bij de laatste inspectie van het huis. Maar let op; als je tekent voor de woning, teken je ook voor de gebreken.

Controleer elektriciteit en werkingen

Controleer de standen van de gas-, water en elektriciteitsmeters. Verder moet je de werkingen van alle apparaten in het huis goed controleren. Doe alle kranen in het huis open en kijk of het water er goed uitstroomt. Als iets al kapot was toen je een bezichtiging had, dan heeft de verkoper je waarschjinlijk verteld over de gebreken. Controleer ook of de verwarmingen werken en of alle elektriciteit en lichtschakelingen het doen.

huis-rieten-dak

Neem de lijst door

Als het goed is heb je een lijst opgesteld met spullen in het huis die je overneemt en de kosten hiervan. Controleer goed of alle spullen die je niet meeneemt in de koop uit het huis zijn. Als dit niet het geval is dan zal je er uiteindelijk voor moeten betalen als er getekend wordt.

Controleer op ongedierte

Controleer het huis goed op ongedierte. Ga in elke kamer alle hoeken langs en kijk of er geen ongedierte te vinden is. Als dit wel zo is dan moet de verkoper op een ongediertebestrijdingsplatform een bestrijder inschakelen om het ongedierte weg te halen. Bij ongedierte moet je bijvoorbeeld denken aan bedwantsen, boktor, duiven, kevers, houtwormen, kakkerlakken, muizen, ratten of motten. Verder moet je ook controleren of er geen vocht- of schimmelplekken te zien zijn ergens in het huis.

Wat als er zaken tevoorschijn komen bij de laatste inspectie?

huis-tuin

De meeste eindinspecties van de overdracht van een huis zullen probleemloos gaan. Als er toch zaken moeten worden aangepast dan moeten er afspraken worden gemaakt met de verkoper hierover. Komen er toch ernstige gebreken aan bod bij de overdracht die eerder niet benoemd werden dan kan er een deel van de verkoopsom van het huis in het depot geplaatst worden bij de notaris. Het kan ook voorkomen dat de koop van het huis wordt uitgesteld totdat het probleem wordt opgelost. Als het probleem niet op tijd wordt opgelost dan kan het zijn dat de verkoper een boete krijgt.

Met bovenstaande tips zal de eindinspectie van een huis vlekkeloos verlopen en kan de overdracht vloeiend verlopen.

Leave a Comment