Als je eenmaal een paar foto’s gezien hebt en overtuigd bent dat het prachtige witte zand en de betoverende oceanen van Curaçao precies zijn wat je nodig hebt in je leven, draait de volgende stap om het kiezen van de tijd.

De beste tijd om Curaçao te bezoeken is meestal tussen de maanden december en half april, dat als hoogseizoen wordt beschouwd. Je haalt in deze tijd het meeste uit je tijd op dit paradijselijke eiland als de meeste evenementen plaatsvinden, waaronder het Curaçao Carnaval dat in maart zijn hoogtepunt bereikt met een grootse straatparade.

Je hebt rond deze tijd ook volop gelegenheid om een aantal opvallende attracties en evenementen op Curaçao te bekijken, zoals de Struisvogelboerderij, Plein Air Curaçao; een grootschalig schilder-evenement dat open is voor het publiek, en zelfs een van de grootste eetfestivals van het eiland, Curaçao Culinair in april.

Lees verder om meer te weten te komen over de beste tijd om het eiland te bezoeken, en over verbazingwekkende dingen die je kunt doen tijdens je welverdiende vakantie op Curaçao!

Curaçao in een notendop

Curaçao maakt deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Het maakt ook deel uit van de ABC eilanden, samen met Aruba en Bonaire. Aangekomen in Curaçao land je op het Curaçao International Airport dat ook bekend staat als Hato International Airport. Het vliegveld ligt ongeveer 9 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad, Willemstad. Willemstad is helder en kleurrijk met een Hollandse koloniale stijl. Het is aangewezen als UNESCO Werelderfgoed.

De bevolking van Curaçao bedraagt ongeveer 150.000 mensen, en het eiland meet ongeveer 434.000 vierkante meter. Deel van de zuidelijke Kleine Antillen, ligt Curaçao 60 kilometer van de Venezolaanse kust. Het hoogste punt van het eiland is de Sint-Christoffelberg in het noordwesten op ongeveer 375 meter, maar verder is het eiland overwegend vlak. Wat het weer betreft, zijn er geen vaste seizoenen op Curaçao. Gemiddeld varieert de dagtemperatuur op Curaçao jaarlijks van 25 tot 31 graden.

Wanneer is het de beste tijd om Curaçao te bezoeken?

yellow Curacao signage

Veel reizigers die aan de winterse temperaturen hopen te ontsnappen, zoeken hun weg naar Curaçao, waar de minimum dagtemperatuur op het eiland 25 graden bedraagt. Hoewel de beste tijd om Curaçao te bezoeken tussen december en april ligt, staat dit eiland erom bekend dat het het hele jaar door prachtig weer heeft, dus technisch gezien is er echt geen slechte tijd om te gaan.

Wat het weer betreft, zijn februari en maart genoteerd als de maanden om dit eiland te bezoeken. Natuurlijk hangt bij het plannen van een vakantie de werkelijke tijd die de meeste mensen gaan af van hun agenda. Als je in december of april niet naar Curaçao kunt, kun je het proberen tijdens het laagseizoen.

Dit is wat je moet weten over de verschillende reisseizoenen op Curaçao:

Hoogseizoen (december tot april)

Het piekseizoen of hoogseizoen is meestal het drukst voor de Caribische eilanden, waaronder Curaçao. In deze tijd kiezen veel mensen voor een reis om de kou van het noordelijke klimaat te ontvluchten, of voor gezinsuitstapjes tijdens schoolvakanties. Het weer op Curaçao is in deze maanden gewoonlijk op zijn mooist. Dat betekent dat resorts en restaurants snel vol kunnen zitten en dat geldt ook voor de beste plekjes aan het strand. Reizen in het hoogseizoen heeft zo zijn voordelen, zoals schitterend weer en een boeiende evenementenkalender waarvan je kunt profiteren als je vroeg genoeg boekt.

Schouderseizoen (mei tot augustus)

De maanden mei tot augustus worden beschouwd als het schouderseizoen en kunnen een goede tijd zijn om te reizen als je een ervaring zoekt die ergens het midden houdt tussen wat je in het laag- en hoogseizoen zou krijgen. Dit betekent dat er waarschijnlijk geen drommen mensen op de stranden en andere attracties zullen zijn, maar de straten zullen ook niet helemaal vrij van toeristen zijn. Het weer is nog steeds geweldig in het schouderseizoen en het aantal toeristen is niet zo groot als in het hoogseizoen, wat goed kan uitpakken als je je wilt ontspannen en ook gezellig samen wilt zijn en een paar leuke evenementen wilt bekijken.

Laagseizoen (september tot november)

black SUV

Reserveren zal waarschijnlijk een koud kunstje zijn in het laagseizoen, dat meestal tussen september en november ligt. Dit is over het algemeen een rustigere tijd om te reizen en op sommige plaatsen kan dat te maken hebben met minder dan ideaal weer. Op Curaçao echter is het weer bijna altijd zonnig. In feite is september meestal de warmste maand op Curaçao. Reizen tijdens het laagseizoen kan soms leiden tot het scoren van aanbiedingen voor vliegtickets of accommodatie, wat een pluspunt kan zijn.

Een tip: Het is moeilijk te voorspellen wanneer je tijdens je vakantie af en toe een regenachtige dag zult hebben, en een goede manier om er zeker van te zijn dat je een flink aantal zonnige dagen zult hebben om alles te doen wat je gepland hebt, is door een vakantie te boeken die minstens een week of twee lang duurt.

Het weer op Curaçao

Curaçao wordt direct beïnvloed door de noordoostelijke passaatwinden en wordt in vergelijking met sommige andere eilanden als een droog eiland beschouwd, waar jaarlijks betrekkelijk weinig regen valt. Er zijn een paar maanden die regenachtiger neigen te zijn, maar zelfs in deze maanden neigt de regenval wat onregelmatig te zijn. Gemiddeld varieert het klimaat van Curaçao tussen de 25 tot 31 graden. Dit is goed nieuws voor vakantiegangers die willen genieten van zonnige temperaturen op een plek waar het nog meer dan mogelijk is af te koelen met de gestage passaatwinden, of door een duik te nemen in de oceaan op een van de vele schitterende stranden. Er is regelmatig volop zon op Curaçao, maar augustus is de zonnigste maand ooit, met gemiddeld zo’n 9,3 uur zon per dag. In een kalenderjaar is er op Curaçao meestal gemiddeld 8,3 uur zonneschijn per dag.

Temperatuur Curacao

grote-knip-curacao-strand

Zelfs in een overwegend zonnige bestemming is het de moeite waard op de weerpatronen te letten om het beste uit je vakantie te halen. Hoewel Curaçao een overwegend droog klimaat heeft, is er midden oktober en midden december meestal een milde toename van de neerslag, waarbij 3,30 centimeter wordt geregistreerd in oktober, 3,80 centimeter in november, en 3,90 centimeter in december. Dit betekent dat je rond deze tijd een regenbui of twee kunt verwachten, maar die zijn meestal niet langdurig.

De luchtvochtigheid is het hele jaar door hoog in Willemstad, met als meest vochtige maand november met 77,1%, en als minst vochtige augustus met 71,6%.

Regenval Curaçao

De winderigste maand op Curaçao is juni, met maart en februari daar vlak achter. Juni registreert windsnelheden van ongeveer 11,9 knopen, wat nere komt op een matige bries. Juni registreert ook de maximum aanhoudende winden op het eiland, vooral vroeg in die maand tot midden juni met top aanhoudende snelheden van 16,4 knopen. Toch blijft dit in de matige categorie, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken dat Curaçao te winderig is.

Leave a Comment