Oproep aan alle liefhebbers van strakke lijnen, gedurfde geometrie en gestroomlijnde stijl – de moderne tuin is gemaakt voor jou. Deze verrassend veelzijdige ontwerpstijl is geschikt voor iedereen, van klassieke minimalisten tot liefhebbers van industrieel tot naturalistische tuiniers. Een strakke moderne tuin en moderne tuinaanleg kunnen de buitenkant van een modern huis perfect aanvullen. Het beste van alles is dat je moderne tuinontwerp ideeën in je eigen voortuin of achtertuin kunt toepassen met doordachte planning en een beetje ellebogenwerk.

Wat maakt een moderne tuin?

tuinhuisje-verlicht

Pak je liniaal en gradenboog er maar bij, want bij modern tuinontwerp gaat het om het gebruik van de principes van klassieke geometrie. Je kunt spelen met kleuren, texturen en materialen in een modern tuinontwerp, maar het komt allemaal terug op strakke lijnen en doordachte organisatie.

Rechthoeken, vierkanten en cirkels worden de sterren van je tuin met lange, lineaire tuinperken, perfect ronde patio’s en scherpe, vierkante reflecterende zwembaden. Planten voelen zich thuis in zelfs de meest minimalistische ontwerpen als ze strategisch in nette en weloverwogen massa’s worden geplaatst in plaats van verspreid over het landschap. De meeste moderne tuinen worden gekenmerkt door een neutraal kleurenpalet in de hardcape en een oordeelkundige plaatsing van kleur in de softscape (hoewel sommige moderne ontwerpers levendigere kleuren gebruiken, dus voel je niet beperkt).

Als je een moderne esthetiek in je huis omarmt, is het niet meer dan logisch om dat gevoel mee te nemen naar je buitenruimte. Scherpe tuinperken en een strak pad naar je voordeur zullen de aantrekkingskracht van een modern huis enorm vergroten. Zet het gevoel van je verfijnde interieur voort door de achterdeuren van je moderne woonkamer te openen en zo een bijpassende mod patio te creëren.

Een modern landschapsontwerp biedt structuur en houvast voor je tuin en laat je eigen unieke stijl doorschemeren. Elke tuin is uniek, maar er zijn enkele gemeenschappelijke elementen die kenmerkend zijn voor moderne tuinen:

 • Klassieke en strakke geometrie
 • Klein plantenpalet
 • Herhalende patronen
 • Neutrale kleuren
 • Architectonische verharding
 • Eenvoudig of minimalistisch ontwerp
 • Opvallende aandachtspunten
 • Zorgvuldige en opzettelijke organisatie

Planten voor een moderne tuin

tuin-onderhouden

Terwijl de tuinwereld vol staat met tere bloemen en bossig gebladerte, laten moderne tuinen deze achter zich ten gunste van opvallende, architecturale planten. Planten die hoog en gebeeldhouwd zijn of opvallende kleuren of unieke bladeren hebben, zijn perfecte blikvangers in je moderne ontwerp. Deze pronkstukken zien er nog beter uit omringd door planten met textuur en lage bodembedekkers.

Organisatie is key tot het creëren van een opvallende moderne tuin. De focus op strakke lijnen en geometrie doet je misschien denken dat je je softscape in keurige en precieze rasters moet planten, maar dat kan een vreemd kunstmatig gevoel geven en is een lastige strijd om te onderhouden. Dat is omdat planten zich graag verspreiden en buiten een keurig klein hokje groeien.

In plaats daarvan is de strategie voor het planten van deze hedendaagse tuinen om clusters van planten door je landschap te plaatsen. Kies een beperkt palet van planten om mee te werken en houd ze repetitief. Als je een bed hebt met een hoge cactus met laaggroeiende vetplanten aan de basis en een achtergrond van siergrassen, gebruik diezelfde planten dan samen in elk tuinbed in je tuin om symmetrie en een vloeiend verloop door het landschap toe te voegen terwijl je toch een overvloed aan planten hebt.

Er zijn veel verschillende planten die in een moderne tuin kunnen werken, maar we hebben een aantal favorieten gevonden die we in verschillende klimaten over het hele continent gebruiken!

 • Succulenten en cactussen: Succulenten en cactussen gedijen goed in droge, zonnige klimaten en passen dankzij hun opvallende hoeken perfect in deze stijl. Succulenten groeien meestal laag en zijn er in allerlei vormen en kleuren. Cactussen kunnen kleine of statueske planten zijn zo groot als bomen. De perfect ronde toncactus past perfect om geometrie toe te voegen aan je moderne voortuin!
 • Allium: Deze decoratieve neefjes van de ui zien eruit als pompons op een lange, slanke stengel en combineren rechte lijnen en strakke bellen in één plant. De conventionele paars bloeiende variëteit is een geweldige optie om een beetje kleur toe te voegen aan een neutraal kleurenpalet.
 • Siergrassen: Hoge siergrassen zijn de perfecte manier om wat textuur en beweging toe te voegen aan een moderne tuin en een mooi contrast te creëren met de scherpe lijnen elders in de tuin als ze buigen en wiegen in de wind.
 • Japanse esdoorn: Het levendige herfstblad en de stervormige bladeren van de Japanse esdoorn maken het een uitstekende boom in een modern landschap, terwijl de knoestige takken een vleugje naturalistische aantrekkingskracht toevoegen aan een verder strak ontwerp.
 • Buxus: Buxus bomen en -struiken zijn perfecte vormsnoei planten en kunnen in elke gewenste vorm worden geboetseerd om de geometrie van je verharding voort te zetten in je softscape. Perfecte bollen, zuilen met platte toppen en zelfs rechthoekige struiken zijn mogelijk met buxus.
 • Slangenplant: Deze gewone kamerplanten zijn duurzame en vergevingsgezinde buitenplanten in warme en droge klimaten! Ze hebben grote, opvallende bladeren die zich uitstrekken naar de zon om hoogte toe te voegen aan elk tuinperk. Slangenplanten zijn er in verschillende patronen, van ingetogen donkergroen tot levendige neon-linde strepen.
 • Paradijsvogels: Deze tropische pronkstukken zorgen voor hoogte en spektakel met lange stengels en brede ovulaire bladeren. Met geduld en zorgvuldige verzorging kunnen ze stekelige en levendige tropische bloemen produceren die er bijna te perfect uitzien om natuurlijk te zijn!
 • Palmboom: De klassieke palmboom is een populaire optie om een oprit te omlijsten of een huis te omlijsten in de voortuin van een modern landschap. Ze zijn ongelooflijk hoog, hebben stekelige bladeren en bewegen prachtig in de wind, waardoor ze perfect passen bij de moderne esthetiek.
 • Agave: Deze langzaam groeiende vetplanten zijn een categorie apart dankzij hun enorme omvang. Agave heeft het kenmerkende stekelige uiterlijk van haworthia’s en andere kleine vetplanten die goed zouden passen in een minipotje op je vensterbank, maar de grootste agavevariëteiten kunnen meer dan een meter breed worden. En als ze bloeien, produceren ze een grote mast die binnen een paar weken wel een meter hoog kan worden.

De belangrijkste elementen om een tuin moderner te maken

Terrasoverkapping zwart

Door traditionele landschapselementen te stylen kun je meteen een moderne uitstraling geven aan je achtertuin. Als je bijvoorbeeld een scherpe, hoekige of ronde patio van strakke tegels of beton legt in plaats van verspreide, organische stenen, krijg je al het gevoel waar je naar op zoek bent. Kleine veranderingen zorgen samen voor een strakke en eigentijdse uitstraling in elke hoek van je landschap.

Er is een hele reeks items die perfect passen bij een moderne tuin:

 • Horizontaal hekwerk met lamellen: Terwijl verticale omheiningspalen het gezellige en klassieke gevoel oproepen van een piketomheining, bieden horizontale lamellen dezelfde geometrie met een moderner gevoel. Houten hekken voegen een naturalistisch element toe aan je moderne landschap, terwijl vinyl en metaal de zaken strak en eigentijds houden.
 • Overkapping in de tuin: Een overkapping in de tuin is een fantastische toevoeging aan je buitenruimte. Het biedt niet alleen beschutting tegen verschillende weersomstandigheden, zoals felle zon of een plotselinge regenbui, maar creëert ook een gezellige en uitnodigende sfeer. Met een overkapping kun je het hele jaar door optimaal van je tuin genieten, of het nu gaat om ontspannen lezen, buiten dineren met vrienden, of simpelweg genieten van een kopje koffie in de frisse lucht. Het verlengt als het ware je leefruimte naar buiten, waardoor je een comfortabele en beschutte plek hebt om te ontspannen, ongeacht het weer. Of het nu gaat om een moderne terrasoverkapping of een charmante pergola, een overkapping voegt niet alleen functionaliteit, maar ook stijl toe aan je tuin.
 • Moderne buitenmeubelen: Rotan tuinmeubelen zullen zich niet thuis voelen op je ultramoderne terras. Kies in plaats daarvan voor meubels met dezelfde scherpe hoeken en vloeiende lijnen. Strakke betonnen banken, hoekige metalen meubelen en zelfs afgeronde mod retro meubelen maken de look compleet.
 • Rechthoekige tegels in gras: Je hoeft niet overal massief beton te storten als je een pad nodig hebt om het er modern uit te laten zien. Netjes gerangschikte hoekige straatstenen in het gras voegen meteen een pad toe waar dat nodig is en zorgen voor geometrische vormen die gemakkelijk te installeren zijn.
 • Buitenverlichting: Niets benadrukt je onberispelijke landschap beter dan een letterlijke schijnwerper op je harde werk! Goede verlichting, zowel hoog als laag in je tuin, zorgt ervoor dat het er ‘s avonds net zo goed uitziet als overdag. Sla de ouderwetse lantaarns en feeërieke lichtjes over en kies voor ronde spots, zuilvormige buitenlampen en grote, ronde hanglampen.

Leave a Comment